Hac Nedir? Hac Hakkında Kısaca Bilgi

Hac Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Hac:
Müslümanlığın beş şartından biri olan, Müslümanlarca zilhicce ayında Mekkede yapılan Kabe'yi ziyaret ve tavaf törenidir. Genelde tek tanrılı dinlerde, kutsal olarak kabul edilen yerler belli zamanlarda bu dinlere inananlar tarafından benzer şekillerde ziyaret edilir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hac:
Sözlükte; saygı duyulan büyük ve önemli bir şeye yönelmek, ziyaret etmek, bir yere gidip gelmek, delil getirmek suretiyle ile galip gelmek anlamlarına gelen "hac" kelimesi bir fıkıh terimi olarak; Mekke'de bulunan Allah'ın evi olan Kabe'yi ve civarındaki kutsal olan özel yerleri, belirli vakti içinde, usulüne uygun olarak ziyaret etmek demektir. İslam'ın beş şartından biridir. Hac yapanlara hacı denir. Parası olan ve gücü yetenlerin ömürlerinde bir defa hac yapmaları farzdır.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Hac:
İslam'ın beş şartından biri olan, Müslümanlarca zilhicce ayında Mekke'de yapılan Kâbe'yi ziyaret ve tavaf töreni.

 

Teknolojik Ürünler Terimi Olarak HAC:
Bir cep telefonunun işitme cihazı uyumlu (Hearing Aid Compatible) olduğunu gösterir.

 

Hac ve Umre Terimi Olarak Hac:
Sözlükte; saygı duyulan büyük ve önemli bir şeye yönelmek,ziyaret etmek, bir yere gidip gelmek, delil getirmek suretiyle ile galip gelmek anlamlarına gelen "hac" kelimesi bir fıkıh terimi olarak; belirlenmiş zaman içinde Kâ'be, Arafat, Müzdelife ve Mina'da belli dînî görevleri yerine getirmek suretiyle yapılan ibadet demektir.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Tenkit: 1. Belge ve bilgilerin doğru olup olmadığının, bilgi açısından güvenilirliğinin sınandığı aşamadır. Eleştiri. 2. Eldeki bilgilerin doğruluk dereces

Patrik: Ortodoks Hristiyanların bağlı olduğu kiliselerin başkanlarına verilen san. Ortodoksların ruhanî lideri. En büyük Ortodoks rahibi.

Panislavizm (Panslavizm): Bütün Slavları birleştirme amacı güden akım.

Kiril Alfabesi: Ortodoks Kilisesine bağlı Slav halkları için IX. yüzyılda Rum din adamlarının oluşturup, geliştirdiği bir tür alfabedir. Günümüzde Rusça, Sırpça v

Divan-ı Tuğra: Türkiye Selçuklu Devleti'nde her türlü iç ve dış yazışmaları yapıyordu. Burada Arapça ve Farsçayı iyi bilen kültürlü kişiler bulunurdu. Buna İnşa Diva

Sorguç: Osmanlı Devleti'nde padişahın ve vezirlerin başlıklarına takılan, tüylerden ve mücevherlerden yapılmış, püskül biçiminde süs.