Gözlem Nedir? Gözlem Hakkında Kısaca Bilgi

Gözlem Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Gözlem:
Olaylara, olgulara, varlıklara inceleyici gözle bakmak ve onların belirleyici özelliklerini seçmek işi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Gözlem:
Bir nesnenin, olayın ya da bir gerçeğin özelliklerini bilmek amacıyla dikkatli ve planlı olarak ele alınıp, çeşitli araçlarla veya çıplak gözle incelenmesi.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Gözlem:
Olayları kendiliğinden oluşan oluşum biçimleri içinde amaçlı ve sistemli olarak izlemek ve kaydetmektir. Sosyolojide, toplumsal yaşamla ilgili olayları oluşum koşulları içinde amaçlı ve sistemli bir biçimde izlemek ve kaydetmektir.

 

Biyoloji Terimi Olarak Gözlem:
Bir olayı veya problemi daha iyi anlamak için çeşitli yönleriyle incelemektir.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Gözlem:
1- Bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin, niteliklerinin bilinmesi amacıyla, dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi.

2- İnceleme sonucu elde edilen değer.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Gözlem:
1. Bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin, niteliklerinin bilinmesi amacıyla, dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi.

2. Çeşitli araç ve gereçlerin yardımıyla olayların sebeplerini bilmek için uygulanan bilimsel yöntem.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Gözlem:
Bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin, niteliklerini bildirmek amacıyla dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi. İnceleme sonucu elde edilen değer.

 

Fizik Terimi Olarak Gözlem:
Bir nesnenin olayın veya bir gerçeğin, niteliklerini bilmek amacıyla, dikkatli ve plânlı olarak ele alınıp incelenmesi

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Gözlem:
Meteorolojide, sıcaklık, basınç veya rüzgâr gibi atmosferik durumu belirten, yer yüzeyinde veya yukarısında bir veya daha fazla meteorolojik elemana ait değerin kaydedilmesi.

 

Benzer Edebiyat Terimleri:

Tuluat: 1- Yazılı metni olmayan, kararlaştırılmış taslağı; yerine, zamanına göre oyuncular tarafından, sahnede yakıştırılan sözlerle tamamlanan tiyatro türü.

Balad: Eski Fransız şiiri nazım biçimlerinden biri.Üç uzun bir kısa bendden oluşan Batı edebiyatı nazım türü. Uzun bendlerin dize sayısı 6-10 arasında değişi

Çağrışımsal Alan: Çağrışım yoluyla aralarında anlamsal ya da biçimsel bağlantılar kurulabilen kavram ve sözcüklerin oluşturduğu bütün.

Afrozim: Çeşitli konularda mutlak bilinmesi gereken ana özellikleri kısa, açık ve anlaşılır bir biçimde anlatma sanatı. Yazarların derin anlam yüklü vecizeleri

Arkaizm: 1- Bir anlatıda dilden kaybolmuş ya da geçerliliğini yitirmiş sözcüklere ya da sözdizimlerine yer verme sanatı. 2- Bir dilin eskimiş sözcüklerini y

Anlatım: Duygu ve düşüncelerin sözlü ya da yazılı ifadesidir. Edebiyatta daha çok yazılı anlatım için kullanılır. Anlatımın aracı sözcüklerdir. Sözcüklerin dil