Görüş Alanı Nedir? Görüş Alanı Hakkında Kısaca Bilgi

Görüş Alanı Terimi Hakkında Bilgiler

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Görüş Alanı:
Kamera ve tarayıcıların nesne uzayında kapattıkları alanın büyüklüğünü tanımlamada kullanılan, izdüşüm merkezinde ölçülen, en uçtaki izdüşüm ışınları arasında kalan açı, görüş açısı.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Görüş Alanı:
Teleskop ile görülebilecek gökyüzü parçasına gerçek görüş alanı denir. Bu açısal alan yay derecesi cinsinden ölçülür. Formülü : Teleskobun gücü / Gözmerceğinin görüş alanı (derece) dir.

 

Benzer Haritacılık (Kartografya) Terimleri:

Paralaks: Stereomodelde eşlenik nesnelerin ya iki ölçü markasının farklı konumda olması nedeniyle oluşan aykırılık, çakışmama, çakışmama büyüklüğü.

Ortodrom: Yerküresi üzerinde iki nokta arasındaki uzaklığın tanımlanmasında kullanılan ve bu iki noktadan geçen büyük daire yayı parçası.

Fokal Nokta: İzdüşüm merkezinden geçen düşey doğru ile kamera optik ekseni arasındaki açının açıortayının fotoğraf düzlemini ve nesne uzayını kestiği noktalar.

Coğrafi Bilgi: Yeryüzündeki bir konum ya da yer ile doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılı geometrik ve semantik bilgiler.

Ölçü Kamerası: Merkezsel izdüşümü olabildiğince doğru bir biçimde gerçekleştiren, optik sistemi yüksek nitelikli, izdüşüm merkezi ile izdüşüm düzlemi arasında ilişki

Atmosferik Soğurma: Atmosferden geçişi sırasında, güneş ışınlarının bir bölümünün su buharı, karbondioksit ve ozon tarafından yutulması.