Genetik Nedir? Genetik Hakkında Kısaca Bilgi

Genetik Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Genetik:
Belirli kalıtsal özelliklerin örüntüsünü inceleyen bilim dalı. Kalıtsal bilginin birimleri olan genlerin yapısının, işlevinin ve kalıtımının bilimsel olarak çalışılması.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Genetik:
1-Bitki,hayvan ve insanlarda kalıtım olaylarını inceleyen biyoloji dalı

2-Kalıtım bilimi

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Genetik:
Kalıtım bilimi.

 

Genetik Terimi Olarak Genetik:
Canlılardaki kalıtsal özelliklerin dölden döle(nesilden nesile) nasıl aktarıldığını inceleyen bilim dalına genetik denir. Ayrıca genlerin yapısını, görevini ve genlerde meydana gelen değişiklikleri de inceler.

İlk genetik çalışmalarını Gregor Johann MENDEL yapmıştır. Bu yüzden genetik biliminin kurucusu ve babası sayılır. Yetiştirdiği bezelyelerdeki karakterleri inceleyen Mendel kalıtım ve de tabi ki biyoloji bilimine çok büyük katkıda bulunmuştur.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Genetik:
1- Kalıtım birimi olan genlerin yapısını, görevini ve bir dölden diğerine nasıl aktarıldığını inceleyen bilim dalı, kalıtım bilimi.

2- Kalıtım bilimi.

 

Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Genetik:
İnsan, hayvan ve bitkilerde soya çekim, evrim ve değişim olaylarını inceleyen biyoloji dalı.

 

Benzer Biyoloji Terimleri:

Mikrobiyoloji: Mikroorganizmaları inceleyen bilim dalı.

Plazmid: Bakteri stoplazmalarında bulunan ve kromozom gibi davranan DNA'lar. Kromozom ya da kromozomlardan ayrı olan bir DNA molekülü.

Mezofil: 1. Yaprağın iç kısmında bulunan ince çeperli ve kloroplastça zengin hücreler. 2. Yaprağın üst ve alt epidermisi arasında kalan kısmı.

Emilim: Yapı taşlarına ayrılan besinlerin vücudun çeşitli bölgelerine taşınmak üzere sindirim kanalının epitel hücrelerinden kana geçmesi olayı.

Bowman kapsülü: 1-Nefronun ucunda, glomerulusu saran yarım küre şeklindeki bölüm. 2-Her böbrek borucuğunun ucunda kılcal damar yumağını (glomerulus) saran hücreler

Leğen (kalça) Kemikleri: Kalça kemikleri karın boşluğundaki iç organları bir leğen gibi tuttuğundan, bunlara leğen kemikleri de denir.