Fotoototrof Nedir? Fotoototrof Hakkında Kısaca Bilgi

Fotoototrof Terimi Hakkında Bilgiler

Fen Bilimleri Terimi Olarak Fotoototrof:
Enerjilerini ışık enerjisinden, hücresel işlevlerinde gereksinim duyulan karbonu ise karbondioksitten elde eden bitki, alg ve bazı bakteriler gibi kendi beslek organizmalar.

 

Biyoloji Terimi Olarak Fotoototrof:
1. Enerjisini ışıktan ve karbonunu karbondioksitten elde ederek ihtiyacı olan organik besin maddelerini üretebilen canlılar.

2. Ototrof beslenen canlılar, karbon kaynağı olarak havadaki karbondioksit ve inorganik maddeleri kullanarak kendi besinini üretebilen canlılardır. Bu canlılar, besin üretirken kullandığı enerji türüne fotoototrof ve kemoototrof olmak üzere ikiye ayrılır.

Fotoototroflar klorofil pigmentine sahip canlılardır. Klorofil ışık enerjisinin soğrulduğu ve fotosentez işleminin gerçekleştiği yerdir. Karbondioksit ve su moleküllerinden ışık enerjisi ile oksijen ve besin oluşturulmasına fotosentez adı verilir. Yeşil bitkiler, mavi-yeşil algler, bazı bakteriler, öglena bu gruba örnek verilebilir.

 

Benzer Fen Bilimleri Terimleri:

Gar: Demiryolu ile yolculuk edenlerin gereksinimlerinin geniş ölçüde karşılandığı büyük tren istasyonu.

Fener: Saydam bir maddeden yapılmış veya böyle bir madde ile donatılmış içinde ışık kaynağı bulunan aydınlanma aracı.

Bunzen Kıskacı: Cam tüp ve deney tüpünü tutmayı sağlayan deney aracı.  

Büyük Tansiyon: Kalpteki kanın damarlara pompalanması sırasında oluşturduğu basınca büyük tansiyon denir.

Sentriyol: Hayvan hücreleri, algler ve eğrelti otları hücrelerinde bulunan ve hücre bölünmesinde iğ ipliklerinin oluşmasında görev yapan organel.

Rezervuar: Tuvaletlerde işlem bittikten sonra klozet, tuvalet taşı ya da pisuvarları temizleme amacıyla kullanılan tanktır. Rezervuarlar su biriktirmek ve sonrad