Fâiz Nedir? Fâiz Hakkında Kısaca Bilgi

Fâiz Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Fâiz:
Ödünç vermekte, rehinde ve alış-verişte, alıcıdan veya vericiden birinin ötekine karşılıksız vermesi şart edilen fazla mal, para veya menfaat. Ribâ.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Faiz:
Ödünç verilen paraya karşılık geri ödenen paraya denir.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Faiz:
1- Üretim faktörlerinden sermayenin elde ettiği getiridir. Diğer bir ifade ile ödünç alınan paranın kullanımı için ödenen fiyat.

2- Bir borcun genellikle toplam meblağın yüzdesi olarak belirlenen ücreti. Faiz oranı belirtilen dönem için ücretlendirilir. Mesela yıllık yüzde on beşlik faiz oranı bir yıllığına borç alınan her 100Є için ücretin (diğer masraflar hariç) 15Є olması anlamına gelir. Ayrıca Yıllık Yüzde Oranına bakın.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Faiz:
Üretim sürecine parasal (yada değişim değeri olan herhangi bir değer) desteğini yatıran sermayenin, üretim sürecinden elde ettiği gelir.

 

Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:

Mübah: Yapılması ve yapılmaması dinde caiz görülen şeydir. Ne yapılmasında ne de yapılmamasında günah vardır. Helal bir yiyeceği yiyip yememek gibi.

Salih Amel: 1-Şartlarına uygun olarak Allah rızası için yapılan ibadet. İkiyüzlülük ve gösteriş taşımayan Yüce Allah'ın rızasını, sevgisini kazandıracak olan her

İstibrâ: Pisliği temizleme usûlüne denir. İstibrâ kelimesi üç yerde kullanılır: 1- İdrar istibrâsı (=temizliği usûlü); ki bu, idrar yapıldıktan sonra idrar

Meknun: Gizli, saklı.

Fevat: Sözlükte yitirmek, zamanını kaçırmak anlamlarına gelen "fevat", süresi içinde Arafat vakfesine yetişememek, vakfenin zamanını kaçırmak demektir.

Alevilik: 1. Hz. Ali’ye bağlılık noktasında birleşen çeşitli dinî ve siyasi grupların ortak adı. 2. Hz. Ali’ye bağlılık temelli din yorumunun genel adı.