Fabl Nedir? Fabl Hakkında Kısaca Bilgi

Fabl Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Fabl:
Kahramanları çoklukla hayvanlardan seçilen, sonunda ders verme amacı güden, genellikle manzum hikâye, öykünce.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Fabl:
Kahramanlarının çoğu, hayvanlardan, bitkilerden seçilen, sonunda bir ahlak veya hayat dersi bulunan alegorik (imge ve canlandırmaya dayanan) kısa yazı türüdür. Bu tür, insanların hatalarını düzeltmeye, töresel bir kavramı ortaya koymaya yarar. Fabllardaki düşsel unsurlar birer araçtır. Asıl hedeflenen ise ahlaki derstir. İnsan dışındaki varlıklara insana ait özellikler verilerek, bu varlıklar öyle hareket ettirilir.

 

Edebiyat Terimi Olarak Fabl:
1- Hayvanlar, bitkiler ve cansız nesneler arasında geçtiği hayal edilen öğretici masallar. Teşhis ve intak sanatı üzerine kurulur. Olaydaki kişilere insan karakteri ve davranışı verilir. Asıl masallardan kısadır.

2- Genellikle kahramanları bitkiler ve hayvanlardan seçilen, başında ya da sonunda insanların ortak kusurlarını gidermeye çalışan bir ders çıkarmaya hizmet eden manzum ya da düzyazı.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Fabl:
1. Kahramanları çoklukla hayvanlardan seçilen, sonunda ders verme amacı güden, genellikle manzum hikaye, öykünce.

2. İnsanlar arasında cereyan eden olayları hayvanlar bitkiler ya da cansız varlıklar arasında geçiyormuş gibi göstererek bu yolla insanlara ahlak ve ibret dersi vermek, örnek göstermek ya da bir düşünceye güç kazandırmak isteyen bir çeşit masaldır.

 

Benzer Müzik-Dans Terimleri:

Patter song (İng.): Gülünçlü etki yaratmak amacıyla sözcükleri çok kısa süreye sıkıştırarak şarkı söyleme biçemi.

Arco: Yay anlamına gelir. Keman yayı, viyola yayı vb... Yayla çalınacağını işaret eder.

Vivace: Parçanın canlı çalınması gerektiğini gösteren hız terimidir.

Resital: Bir konserde tek şarkıcı ya da çalgıcının eşliksiz olarak bir veya birkaç yapıtı sunması. Tek yorumcu ya da eşlikli tek solistin verdiği dinleti. Reci

Kürdi: Türk müziğinde kullanılan basit bir makam ve aynı zamanda beş komalık "si bemol" ya da dört komalık "la diyez" perdesinin adı.

Dizi: Birbirine komşu olan sekiz sesin, hiçbiri atlanmadan, ard arda sıralanmasına ise Dizi denir. Kalın sesten başlayıp ince seslere doğru çıkan diziye ise