Etnoloji Nedir? Etnoloji Hakkında Kısaca Bilgi

Etnoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Etnoloji:
İnsanların milletlere ayrılışını; bunların nereden çıktığını, oluşumunu, yeryüzüne yayılışını, aralarındaki niteliklerini inceleyip karşılaştıran ve sınıflayan bilimdir.
"Irkların kökenini, biyolojik ve fiziksel özelliklerini ve değişimlerini antropoloji inceler. Etnoloji ise ırkların türeyişi, dağılışı, faaliyetleri ve ilişkileriyle de ilgilenir. Yani ırkların kültürel ve toplumsal özellikleri etnolojinin konusudur.Türklerin beyaz ırktan gelmesi antropolojinin bulgusudur. Türklerin kendilerine has bir bozkır kültürüne sahip olmaları bu yönleri sayesinde başka milletlerden ayrılmaları ise etnolojinin konusudur."

 

Tarih Terimi Olarak Etnoloji:
Toplumların (halkların) yapısını, kültür özelliklerini ve köklerini inceleyen halk bilimidir. Halkları ve kültürlerini sınıflandırır, onların kaynaklarını ve dağılımlarını, göç eylemlerini ve yayılışlarını araştırır.

 

Coğrafya Terimi Olarak Etnoloji:
Eski ve yeni toplumların kültürlerini inceleyen, maddi ve manevi kültür unsurlarını sistemli olarak açıklama, karşılaştırmalar yapmak suretiyle insanlığın kültür tarihini esas alan bilim dalı. Halk bilgisi.

 

Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri:

İstihkâm: Düşman saldırısını durdurmak, düşmana karşı savunma yapmak amacıyla düzenlenmiş yer.

Empati: 1- Kendini duygu ve düşüncede bir başkasının yerine koyma. 2- Aynı duyguları paylaşma duygudaşlık.

Zafer: 1- Bir yarışma veya uğraşıda çaba harcayarak elde edilen başarı. 2- Savaşta elde edilen başarı.

Fabrika: Ham ya da yarı işlenmiş maddelerin makine aracılığı ile tüketime hazır duruma getirildiği yer.

Moloz: Toprak veya kireçle karışık taş kırıntıları, yapı döküntüsü.

Harita: Coğrafya, tarih, dil, nüfus vb. konularda ilgili yeryüzünün veya bir parçasının kuşbakışı olarak , belli bir orana göre küçültülerek düzlem üzerine çi