Epoke Nedir? Epoke Hakkında Kısaca Bilgi

Epoke Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Epoke:
Yunanca kökenli “epoke” kelimesini Husserl, araştırma esnasında, fenomene ilişkin ön varsayımlardan ve yargılardan uzak durmak anlamında kullanır. Epoke, bir olguyla karşılaşılması durumunda ön yargılardan sakınmak için bir bakış açısı kazandırır. Epokenin amacı, araştırmacıya "şeylerin kendisini" tanımlama olanağı sunar ve bizlere, doğal tutumumuzdan ya da bizi sarmalayan dünyaya dair tüm sanılarımızdan kaçınma olanağı tanır.
(Aktaran Yüksel ve Yıldırım, 2015, s. 6-7)

 

Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:

Gerçeklik: 1- İnsan bilincinden bağımsız olarak var olanlardır. Gerçeklik varlığın bir özelliği başka bir deyişle var oluş tarzıdır. 2- Gerçek olan, var olan

Totoloji: Tüm yorumlamaları doğru olan önerme. Doğruluğu biçiminden çıkan, öznesi ve yüklemi aynı terimden oluşan önerme türü (A, A'dır.).

Anomi: 1- Toplumda fertleri olumsuz biçimde etkileyen ortam, kanunsuzluk ya da normsuzluk. 2- Toplum ilişkilerini yönlendiren kuralların zayıflaması sonu

Zorlanma: Stres. Organizmada gerginlik, düzen bozukluğu yaratan güç.

Sororat: Erkeğin ölen eşinin kardeşiyle evlenmesidir. Bu evlilikte de annesiz kalan çocuklara en iyi teyzelerin bakabileceği mantığı egemendir.

Gözetmek: 1- Önem vermek, göz önünde bulundurmak, ayrı tutmak. 2- Korumak.