Epizot Nedir? Epizot Hakkında Kısaca Bilgi

Epizot Terimi Hakkında Bilgiler

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Epizot:
Bir hikâyede asıl olaya karışan ikinci derece önemli olay.

 

Edebiyat Terimi Olarak Epizot:
1- Hikaye, roman veya şiirde ana konuya bağlı ikinci derecede olay; müzikte temaları birbirinden ayıran serbest yazılmış bölümler; tiyatroda bir aksiyona (harekete) katılmış ikinci derecede bir aksiyon; Yunan trajedisinin unsurlarını meydana getiren diyaloglu bölümlerin her biri. Bu bölümler modern tiyatroda perde adıyla bilinir.

2- Bir roman, öykü ya da destanda olay örgüsü içinde başlıbaşına konusal bir bütünlük taşıyan ikinci derecedeki eylem ya da eylemler için Epizot kelimesi kullanılır.

 

Tiyatro Terimi Olarak Epizot:
1- Yunan trajedisinin ögelerini oluşturan diyaloglu bölümlerin her biri. Bu bölümler modem tiyatroda perde adıyla bilinir.

2- Oyundaki asıl olaya karışan ikincil olaylar.

 

Benzer Dil ve Anlatım Terimleri:

Olay Örgüsü: Belli bir konu çevresinde var olan birden fazla olayın, sebep-sonuç ilkesine bağlı bir biçimde oluşturdukları organik bütünlük.

Yüklem: Cümlede oluş, iş ve hareket bildiren kelime veya kelime grubu, haber.

Hâkim Anlatıcı: Hikâye ve roman gibi sanat eserlerinde her şeyi bilen, her şeyi gören, istediği bilgiyi veren, istediği zaman susan, bazen olayları bütün detayları il

Bağlam: Bir dil birimini çevreleyen, ondan önce veya sonra gelen, birçok durumda söz konusu birimi etkileyen, onun anlamını, değerini belirleyen birim veya bi

Hikaye: Gerçek veya tasarlanmış olayları anlatan düz yazı türü, öykü.

İsim: Canlı ve cansız varlıkları, duygu ve düşünceleri, çeşitli durumları bildiren kelime, ad.