Enlem Nedir? Enlem Hakkında Kısaca Bilgi

Enlem Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Enlem:
Bir küre üzerinde bulunan herhangi bir noktanın temel düzlemden açısal uzaklığı. Seçilen küre ve temel düzleme göre değişik isimler alır. Örneğin Coğrafya enlemi, ekliptik enlem, Gökada enlemi v.b.

 

Coğrafya Terimi Olarak Enlem:
1- Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın başlangıç paraleli olan Ekvator'a uzaklığının açısal değeridir. Q açısı, D noktasının Ekvator'a olan uzaklığının açı cinsinden değeridir ve D noktasının enlem derecesini verir. Örnek : Q açısının değeri 45 ° ise, D noktasının enlem derecesi 45° dir.

2- Dünya üzerinde her hangi bir noktanın ekvatora olan uzaklığının açı cinsinden değerine Enlem denir. Derece, dakika ve saniye olarak ifade edilir.

 

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Enlem:
Yerküresi üstündeki bir noktadan geçen paralel daire ile ekvator dairesi arasında kalan meridiyen yayının küre merkezindeki açısal değeridir, arz.

 

Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri:

Atmosferik Soğurma: Atmosferden geçen ışığın maddeyle etkileşmesi sonucu zayıflaması.

Gökada Kümesi: Yüzlerce ya da binlerce gökadanın bir arada olduğu topluluklar.

Ağırlık Merkezi: Bir cismi oluşturan parçacıkları etkileyen çekim kuvvetleri bileşkesinin uygulandığı kuramsal nokta. Cisim ister Yer'de, ister başka bir gezegende ols

Öz Hareket: Bir yıldızın gökyüzünde bir yılda yaptığı açısal yer değiştirme.

Akanyıldız Yağmuru: Bir meteor sürüsünün Yer'in havayuvarına girmesinden doğan çok sayıda akanyıldız.

Jülien Tarihi: İsa'nın doğum yılının Ocak ayının birinci gününe 1721057 sayısı verilip, Greenwich'in günortası esas alınarak, geçen her günün bu sayıya eklenmesiyle