Enderun Nedir? Enderun Hakkında Kısaca Bilgi

Enderun Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Enderun:
Osmanlı Devleti'nde saraylar da harem ve hazine dairelerinin bulunduğu yerdir. Burada yedi yıl süren eğitimde devşirmelere çeşitli beceriler kazandırılırdı. Enderun uzun süre Osmanlı Devleti'ne bürokrat, komutan ve sanatçı yetiştiren bir okul olmuştur.Üniversite ve Harp Okulu niteliğinde idi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Enderun:
Büyük sarayların harem ve hazine dairelerinin bulunduğu iç kısmı. Osmanlı Devleti'nde kapıkulu denen kişilerden devlet adamı yetiştiren orta ve yüksek eğitim kurumu.
"Enderundan mezun olan devlet adamları başvezirlik makamına kadar yükselebilirdi."

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Enderun:
Saray teşkilatıdır.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Enderun:
Enderun Osmanlı Padişahı II. Murat zamanında kurulan eğitim kurumu.

 

Sanat Terimi Olarak Enderun:
Osmanlı saraylarında harem ve hazine dairelerinin bulunduğu iç kısım.

 

İnşaat Terimi Olarak Enderun:
1. Eskiden, önemli bir kimsenin konağının iç yanına verilen ad.

2. Sarayın harem dairesi bölümü.

3. Saraydan olanlara bilim ve sanat öğretilen okul.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Vasi: 1- Bir yetimin veya akılca zayıf, hasta birinin malını yöneten kimse. 2- Ölen bir kimsenin vasiyetini yerine getirmekle yükümlü olan kimse.

Beraya: Osmanlı'da yöneten sınıfa beraya (askeri) denir. Beraya sınıfı kendi içinde Seyfiye, İlmiye, Kalemiye olarak sınıflandırılır. Ek olarak Mülkiye Sınıfı

: Türk devletlerinde sınırlara, sınır boylarındaki sancaklara (illere) verilen ad. (Uç Beyi: Sancaktardaki sancak beylerine verilen unvan.

Gök tanrı: Tengricilik veya Gök Tanrı inancı, Türk ve Moğol halklarında, şimdiki inanç sistemlerine katılmadan önceki yaygın inancıdır. Tengri'ye ibâdet etmenin

Apa: 1. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde, devlet içerisinde çeşitli görevleri olan sivil yöneticiler “Apa” olarak adlandırılır. 2. (Eski Türkler'de)

Mukataa: 1- Geliri doğrudan hazineye bağlı olan vergi ve gelir kaynakları. 2- Osmanlı Devleti'nde iltizam yöntemine göre kiralanan kaynaklara verilen ad.