Emlak Beyan Değeri Nedir? Emlak Beyan Değeri Hakkında Kısaca Bilgi

Emlak Beyan Değeri Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Emlak Beyan Değeri:
Emlak Vergisi Kanununa göre genel beyan dönemlerinde taşınmaz maliki veya hissedarları tarafından belediyelere verilen emlak beyannamelerinde belirtilen değerdir. Bu değere kayıtlı değer de denir. Tapu harçlarına esas matrah hesaplanırken, bu değere sonraki her yıl için belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden aşağı olmamak üzere taraflarca müdürlüğe bildirilen değer üzerinden harç hesaplanır.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Emlak Beyan Değeri:
Emlak Vergisi kanunu'na göre genel beyan dönemlerinde taşınmaz maliki veya hissedarları tarafından belediyelere verilen emlak beyannamelerinde belirtilen değerdir.

 

Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri:

Yıkma Ruhsatı: Bir yapıyı yıkmak için ilgili belediyeden alınan izin; yıkma izni.

Gayrimenkul: Arazi, arsa, bağımsız bölüm gibi bir yerden bir yere taşınamayan, yerinde sabit duran şeylerdir. Bu nedenle taşınmaz mal da denmektedir. Gayrimenkul k

Bütünleyici Parça: Bir eşyayı tamamlayan ve asıl eşya zarar görmeden ondan ayrılmayan parça.

Ekspertiz: Bir arsaya veya yapıya belli ölçütlere göre değer biçme işi.

Değişiklik İşlemleri: Kadastro paftasında değişiklik yapılmasını gerektiren ayırma, birleştirme, cins değişikliği gibi tapu fen işlemlerine değişiklik işlemleri denir.

Damga Vergisi: 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda belirtilen tapu işlemlerinden tahsil edilen vergidir.