Dramaturji Nedir? Dramaturji Hakkında Kısaca Bilgi

Dramaturji Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Dramaturji:
1- Uygulamalı ve yapımsal Dramaturji; dramaturgun gerçekleştirdiği etkinlik, dramaturgluk uğraşı; bir oyunun dramaturg ile yönetmenin işbirliği içinde sahnelenmesi tüm sahneleme süreci yöntemsel çalışması, "kuramsal sahneleme".

2- Kuramsal Dramaturji; kavramsal olarak Lessing tarafından ortaya atıldığı biçimde, drama yapıtlarının, oyunların iç yasalarını, ana kurallarını, oyun yapısı ilkelerini ortaya koyan drama sanatı bilgisi, drama sanatı ve tekniği kuramı.

3- Drama yapıtı üretme, oyun yazma; drama yapıtı oluşturma ilkeleri. Bu anlamda Dramaturji kavramı, drama tarihi kavramıyla olduğu kadar, drama kuramı kavramıyla da örtüşür.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Dramaturji:
Metnin tarih ve teorisinin incelenmesiyle başlayarak, yapım aşamasında ise teknik, olay örgüsü, rol ve tema analizleriyle eserin anlatım olanaklarını çözümleme süreci.

 

Benzer Tiyatro Terimleri:

Rol: 1- Oyuncunun, oyun metnine göre canlandırması gereken kişiliğe özgü söz ve davranışların tümü. 2- Opera, operet, tiyatro ve benzeri sahne sanatları

Döşeme: Türk Halk Edebiyatında "başlangıç" karşılığı kullanılan bir kelime.

Bölüm: Bir tiyatro metninde olay dizisinin ana kesimlerini oluşturan ve kendi içinde bütünlüğü olan bölüm.

Düzeltme: Oyun seyirci karşısına çıkartıldıktan sonra görülen bazı aksaklıkları düzeltmek için yapılan ek çalışma.

Sabit Işık Köprüsü: Yapıya tutturulmuş hareket etmeyen ışık köprüsü.

Öykülemek: Bazı oyunların başında, ortasında, sonunda ya da yer yer anlatıcı yoluyla oyunu konusunu anlatmak, bazı bölümleri özetlemek ya da yorumlamak. Antik Yu