Doğrudan (Kesin) Alım Nedir? Doğrudan (Kesin) Alım Hakkında Kısaca Bilgi

Doğrudan (Kesin) Alım Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Doğrudan (Kesin) Alım:
TCMB'nin para politikası hedefleri çerçevesinde, para arzının ve ekonominin likiditesinin etkin bir şekilde düzenlenmesi amacıyla kullandığı açık piyasa işlemlerinden biridir. Genellikle, piyasada kalıcı likidite açığı (sıkışıklığı) olduğu durumlarda, TCMB'nin piyasadan (açık piyasa işlemi yapmaya yetkili kuruluşlardan) kendi portföyü için menkul kıymet almasını ve karşılığında sisteme kalıcı olarak likidite sağlamasını ifade eder. (Outright Purchase)

 

Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri:

Doğrudan (Kesin) Satım: TCMB'nin para politikası hedefleri çerçevesinde, para arzının ve ekonominin likiditesinin etkin bir şekilde düzenlenmesi amacıyla kullandığı açık piya

Kredi Arzı Daralması (Credit Crunch): Ekonomide likiditenin azaldığı, yatırım sermayesi elde etmenin zorlaştığı ve sonuç olarak kredi arzının daraldığı bir durumu ifade etmektedir.

Sabit Döviz Kuru Sistemi: Çeşitli ülkelerin paraları arasındaki kur oranı düzeyinin önceden saptandığı ve arz ve talepteki oynamalara göre değişmediği sistem.

Reel Faiz: Nominal faizin enflasyondan arındırılarak ifade edilen şeklidir.

Satış Fiyatı: Piyasa yapıcısı olmayan kurumların bir dövizi o anda alabileceği fiyattır.

Opsiyon Sözleşmesi: Belli miktarda bir malı, menkul kıymeti veya finansal göstergeyi belli bir fiyattan ileride önceden belirlenmiş bir tarihte veya öncesinde alma veya s