Doğal Seleksiyon Nedir? Doğal Seleksiyon Hakkında Kısaca Bilgi

Doğal Seleksiyon Terimi Hakkında Bilgiler

Fen Bilimleri Terimi Olarak Doğal Seleksiyon:
Canlılar yaşamlarını sürdürebilmek yani yaşama ve üreme şanslarını arttırabilmek için bulundukları ortama uyum sağlamak zorundadırlar. Doğadaki yaşama şartlarına uyum gösteren canlıların yaşaması, gösteremeyenleri yok olmasına doğal seleksiyon (doğal seçilim) denir.

Doğal seleksiyon görüşü ilk defa Charles Darwin tarafından ortaya atılmıştır. Adaptasyonlarda doğal seleksiyon sonucu ortaya çıkmıştır. Adaptasyon ile doğal seleksiyon arasındaki fark, doğal seleksiyonda canlıda meydana gelen değişmelerin uzun sürede gerçekleşmiş olmasıdır.

Doğal Seleksiyona Neden Olan Faktörler:
1. Beslenme ilişkileri.
2. Hastalıklar.
3. Canlılar arası rekabetler.
4. İklim şartları (fırtına, kuraklık, yağışlar).
5. Göçler.
6. Yangınlar.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Doğal Seleksiyon:
Ekosistemde doğa koşullarının organizmalar üzerinde sürdürdüğü sistemdir. Bir ekosistemde insanın etkili olmadığı durumlarda, zaman içinde bazı türler yaşamını sürdürürken bazı türler sürdüremezler. Ortamdaki bu rekabet olayı doğal seleksiyon sonucudur.

 

Benzer Fen Bilimleri Terimleri:

pH: Bir sıvının asit veya bazlık derecesini gösteren değer.

Manometre: Kapalı kaplarda gaz basıncını ölçmede kullanılan alet.

Akyuvar (Lökosit): Çekirdeği olan renksiz kan hücreleridir. Aktif olarak hareket edebilirler, vücudu hastalıklardan korurlar.

Doğa: İnsan etkinliğinin dışında kendi kendini sürekli olarak yenileyen ve değiştiren güç canlı ve cansız maddelerden oluşan varlığın tümüne doğa denir.

Tepki Kuvveti: Cismin kuvvete karşı gösterdiği zıt yönlü et büyüklükteki tepkisi .

Nükleer: Atom çekirdeği ile ilgili. Çekirdeksel.