Dirlik Arazi Nedir? Dirlik Arazi Hakkında Kısaca Bilgi

Dirlik Arazi Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Dirlik Arazi:
Osmanlı Devleti'nde geliri devlet memurlarına ve askerlere maaş ve görev karşılığı olarak verilen topraklardır. Dirlik gelirlerine göre üçe ayrılırdı:

1-Has: Yıllık geliri 100 000 akçeden fazla olan toprağa denirdi. Padişaha, divan üyelerine, beylerbeylerine, şehzadelere ve sancak beylerine verilirdi.

2-Zeamet: Yıllık geliri 20 000 ile 100 000 akçe arasındaki topraklara denirdi. İkinci derecedeki memurlara verilirdi. Alaybeyleri, kapıcıbaşı, Divan kâtipleri gibi.

3-Tımar: Yıllık geliri 3 000 akçe ile 20 000 akçe arasındaki topraklara denirdi. Savaşlarda yararlılık gösterenlere verilirdi. Tımarlı Sipahi'ler gelirlerinin bir kısmıyla atlı asker yetiştirirler, bir kısmını da maaş olarak alırlardı. Tımar sistemiyle yetiştirilen askerler, Osmanlı ordusunun önemli bir kısmını oluştururdu. Tımar sistemine bağlı topraklar Tahrir Defterlerine kaydedilirdi.

 

Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri:

Pençik Usulü: Kapıkulu (merkez ordusu) askerleri padişah I. Murat zamanında oluşturuldu. O zaman İslam hukukuna göre savaş esirlerinin beşte biri hükümdara ayrılırd

Devlet Hazinesi: Devlet malı, parası veya bunların saklandığı yer.

Amel: 1. Yapılan iş, edim, fiil. 2. Bir kimsenin dinin buyruklarını yerine getirmek için yaptıkları.

Devletçilik: Ekonomide devletin vatandaş ile iş birliği içinde çalışmasıdır. Devletin ekonomik hayatın içinde yer almasıdır. Yani gerektiğinde fabrika ve şirket

Kuvayımilliye: Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Yunanların İzmir'i işgal etmeleri ve Anadolu'da ilerlemeleri üzerine kurulan ve onlara karşı savaşan millî teşkilat.

Bağımlı değişken: Araştırmacıyı rahatsız eden neden, açıklanması istenen durum.