Dikey Geçiş Nedir? Dikey Geçiş Hakkında Kısaca Bilgi

Dikey Geçiş Terimi Hakkında Bilgiler

Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Dikey Geçiş:
İki yıllık yüksekokullardan mezun olanların, belirli koşulları yerine getirerek fakültelerde okuma hakkı elde etmesi.

 

Üniversite Terimi Olarak Dikey Geçiş:
1- İki yıllık eğitim sonunda önlisans diploması veren meslek yüksek okullarını bitiren öğrencilerin aynı yükseköğretim kurumunun veya başka üniversitelerin 4 yıllık lisans eğitimi veren ilgili bölümlerine, ÖSYM tarafından uygulanan DGS (Dikey Geçiş Sınavı)' yi kazandıktan sonra geçmelerine dikey geçiş denir.

2- Önlisans programlarını bitirdikten sonra lisans programlarına yapılan geçişlerdir. İki yıllık önlisans programını bitirdikten sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) adı verilen bir seçme sınavı yapılmakta ve bu sınav puanı ve ayrıca okulunuzdan alacağınız başarı puanı ile önlisans programının devamı niteliğindeki lisans programlarına geçiş yapabilir, o programlara devam edebilirsiniz. Örneğin; Bilgisayar programcılığı önlisans programından mezun bir öğrenci, 4 yıllık Bilgisayar öğretmenlikleri ve mühendislikleri gibi lisans programlarına geçiş yapabilmektedir.

 

Benzer Eğitim-Öğretim Terimleri:

İstenmeyen Davranış: Okulda, eğitsel çalışmaları engelleyen her tür davranış.

Açımlama: Bir konuyu, bir sorunu ya da bir yazıyı ayrıntılarına değin gözden geçirerek anlatma, yorumlama ve çözümleme işi.

Devinişsel Alan: Zihin ve kas koordinasyonunu gerektiren beceriler ile ilgili alan.

Bebeklik Çağı: Doğuştan süt emme çağının bitimine dek uzanan çocukluk dönemi.

Beden: Canlı varlıkların maddi bölümü, vücut.

Eytişim: Karşılıklı savların ileri sürüldüğü bilimsel konuşmaları yönetme ve yürütme sanatı. 2. Fichte, Hegel ve Marx gibi filozofların, kavramların karşıt