Determinizm Nedir? Determinizm Hakkında Kısaca Bilgi

Determinizm Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Determinizm:
İnsanın istenç (irade) ve eylemleri içten ve dıştan gelen nedenlerle belirlenmiştir. Kararları içinde bulunduğu koşullara bağlıdır, bu koşullar istenci belirler ve kişinin özgürce karar vermesini engeller. Yani etrafımızda her zaman o kadar çok kural var ki ( ahlaki, dini, yasal vs. ) bunca kural arasında özgürlükten bahsetmek imkânsız. Dolayısıyla hiçbir insan özgür değildir.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Determinizm:
İnsanın, "ahlaki eylemleri ile ilgili kararları, içten ve dıştan belirlenen koşulların etkisiyle oluşur" görüşüne dayanarak ahlaki eylemlerinde özgür olmadığını savunan filozoflar vardır. Bunlar ahlak felsefesi alanında deterministtir .

 

Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:

Problem Çözme: Birçok durumda düşünme, problem çözmeye yöneliktir. Kişinin bir amaca, hedefe ulaşmaya çalışırken bir engellemeyle karşılaşmasına ya da karşılaştığı z

Görgü kuralları: İnsanların birbirleri ile olan ilişkilerinde saygıyı, sevgiyi ve hoşgörüyü esas alan kurallardır.

Eğitim Psikolojisi: Psikolojinin bulgularının eğitim ve öğretime uygulanarak kolaylıklar ve ilerlemeler sağlanması eğitim psikolojisinin konusuna girer.

Pozitif (Olumlu) Korelasyon: İki değişken arasında birlikte artan ya da birlikte azalan doğru orantılı bir ilişki varsa korelasyon pozitiftir.

Bileşik Önerme: İki ya da daha fazla yargı bildiren önerme.

Mutlak Eşik: Algılanabilen en az uyarıcı miktarı. Alt duyum eşiği.