Derebeylik Nedir? Derebeylik Hakkında Kısaca Bilgi

Derebeylik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Derebeylik:
Ortaçağda, özellikle Avrupa'da, toprağı ve o toprak üzerinde yaşayan köylüleri bir tek kişinin malı sayın, toprak köleliğine (serflik) dayanan siyasal bir düzendir. Kavimler Göçü (375) sonucunda başta Roma İmparatorluğu olmak üzere Avrupa'daki güçlü devletler ortadan kalkmıştır. Bu devletlerin yerine yeni ve güçlü devletler bir türlü kurulamamış, egemen güçler dağınık bir görüntü çizmiştir. Bu dönemde ayakta kalmayı başarabilen Katolik Kilisesi Ortaçağ'ın gizli egemeni olmuştur. İstanbul'un fethi ile bu dönem sona ermiştir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Derebeylik:
Orta Çağ'da, toprak mülkiyetine sahip olan ve himayesindeki toprağa bağlı köylülerin üretiminden büyük payı alan toprak sahiplerinin egemenliğine dayanan toplumsal düzen.Kısaca zengin toprak sahibi kişiler diyebiliriz.

İnsanlar eşit değildi. En üst tabakada KRAL, sonra SOYLULAR, en alt kesimde ise SERF'ler bulunurdu. Toprak feodal beyler arasında paylaşılmıştır. Ekonomik güç feodal beylerin elinde olduğu için Kral'a her istediklerini kabul ettirebiliyorlardı. Serf'ler toprakla beraber alınıp satılabilen sürekli toprak işçisi olan kişilerdi. Senyörler (feodal beyler) toprakların ve bu topraklar üzerindeki her şeyin, çalışanlar dâhil, sahibi idiler. Köylüler bu topraklar üzerinde çalışırlardı, bunun karşılığında para alırlardı.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Kısas: Bir suçluyu, başkasına yaptığı kötülüğü kendisine aynı biçimde uygulayarak cezalandırma.

Ekber-Erşed Sistemi: Osmanlı Devleti'nde tahta en yaşlı ve en tecrübeli şehzadenin geçmesini öngören gelenek.

Elçi: 1- Bir devleti başka bir devlet katında temsil eden kişi, sefir. 2- Bir uzlaşma sağlamak veya bir işi tamamlamak için bir hükümdara gönderilen kims

Yakınçağ: 1789 Fransız Büyük Devrimi'nden bu yana olan zaman dilimi.

Nutuk: Bektaşiler arasında Şeyh Sözü anlamında kullanılırdı. Bugünkü karşılığı söylev dir. Öğretmek veya ikna etmek amacıyla halkın önünde yapılan konuşmaya

İstila: 1. Bir ülkenin topraklarını silah zoruyla ele geçirme. 2. Bir yeri ele geçirme.