Deprem Şiddeti Nedir? Deprem Şiddeti Hakkında Kısaca Bilgi

Deprem Şiddeti Terimi Hakkında Bilgiler

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Deprem Şiddeti:
Bir depremin, yeryüzünde hissedildiği noktada yaptığı yıkım derecesini belirten ölçek.

 

Coğrafya Terimi Olarak Deprem Şiddeti:
Herhangi bir derinlikte olan depremin, yeryüzünde hissedildiği bir noktadaki etkisinin ölçüsü olarak tanımlanmaktadır. Depremin şiddeti, yapılar, doğa ve insanlar üzerindeki etkilerinin bir ölçüsüdür. Bu etki, depremin büyüklüğü, odak derinliği, uzaklığı yapıların depreme karşı gösterdiği dayanıklılık dahi değişik olabilmektedir. Şiddet; ölçümlere dayalı değildir, tamamen gözlemsel verilere dayanır.

 

Deprem Terimi Olarak Deprem Şiddeti:
Depremlerin insanlar, çevre, yapılar ve doğa üzerinde meydana getirdiği etkiler, hasarlar veya değişimlerin gözleme dayalı olarak derecelendirilmesi. Şiddet yalnızca depremin büyüklüğüne değil, merkez üssünden uzaklığa ve o yerin yerel zemin yapısına da bağlıdır. Depremin şiddeti tek bir yapı veya yapı gurubu üzerindeki etkiyi değil, bir yerleşmedeki farklı yapı türlerinde meydan gelen toplam hasarları göstermektedir. Uzun süreli gözlemler sonucunda hazırlanmış ve uluslararası alanda kabul görmüş şiddet cetvelleri bulunmaktadır. Deprem şiddetini 12 derece üzerinden tanımlayan ve ülkemizde de kullanılan bu cetveller arasında Medvedev Sponheuer-Karnik (MSK), Değiştirilmiş Mercalli şiddeti (MMI) ve Avrupa Makro sismik şiddet cetveli (EMS) sayılabilir.

 

Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri:

Hava Kirliliği: Canlıların ve çevrenin zarar görmesine neden olacak kadar çok miktarda gazlar, kimyasallar veya organik maddelerin havada bulunması.

Menfez: Her hangi bir kaçak olduğunda gazın ortamda birikmesini önleyip havaya karışarak uçup gitmesi için pencerelere takılan bir aparat olup kesinlikle açı

Rüzgâr: Dünya yüzeyine göre havanın yatay hareketi.

Kuvvetli Don: Yer yüzeyinin donmuş olduğu durum.

Yanma: Yanıcı madde ile yakıcı madde (havadaki oksijen) ve tutuşma sıcaklığını sağlayan bir arada olması ile oluşan kimyasal olay.

Sismik Boşluk: Şu anda durağan olan fakat geçmişte en az bir deprem üretmiş fayın (kırığın) bulunduğu yer.