Deneysel Yöntem Nedir? Deneysel Yöntem Hakkında Kısaca Bilgi

Deneysel Yöntem Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Deneysel Yöntem:
1- İncelenen olayla ilgili neden sonuç ilişkilerini saptamak üzere araştırmacının uygun laboratuar koşullarında hazırladığı ve incelediği kişi ya da nesneyi yönlendirebildiği yöntem, deneysel yöntemdir. Deneysel yöntem sırasında incelenen insana denek, hayvana kobay adı verilir.

2- Sebep (bağımsız değişken) ile sonuç (bağımlı değişken) arasındaki ilişkiyi, bağımsız değişkeni değişimleyerek ve mümkün olduğunca fazla sayıda karıştırıcı değişkeni kontrol ederek inceleyen araştırma yöntemi.

 

Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:

İkametgâh: Yerleşme yeri, yerleşke.

Bağımlı Değişken: Deneysel çalışmalarda, bağımsız değişkendeki değişimlere bağlı olarak değişik değerler alan değişken, sonuç.

Duygu: Belirli nesne, olay ya da kişilerin bireyin iç dünyasında uyandırdığı izlenim.

Sermaye: 1- Önceki üretim faaliyetleri sonucunda elde edilmiş ve tüketim amacıyla kullanılmayıp başka malların elde edilmesi için kullanılan değerler. Anapara.

Analoji: 1. İki şey arasındaki benzerliğe dayanarak birisi hakkında verilen bir yargıyı diğeri hakkında da verme. 2. İki farklı nesne veya önerme arasındaki

Tutarlılık: 1- Akıl ve mantık ilkeleri ile uyumlu olma(Akla mantığa uygunluk) 2- En az bir yorumlaması doğru olan önermelerin özelliği.