Çifthane Sistemi Nedir? Çifthane Sistemi Hakkında Kısaca Bilgi

Çifthane Sistemi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Çifthane Sistemi:
Bu sisteme göre devlet, kırsal toplumu ve ekonomiyi, tahıl üretilen topraklara el koyup bunları tapu sistemi çerçevesinde köylü ailelerine (hane) dağıtarak örgütlüyordu. Teorik olarak bir çift öküze sahip olan her haneye, hanenin geçimini ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlayacak büyüklükte bir arazi (çiftlik) veriliyordu. Devletin koruyup devam ettirmeye çalıştığı temel fıskal birim buydu. Yarım çiftlikten daha azına sahip olan haneler veya bekâr köylüler bennâk ve mücerredi (veya kara) olarak ayrı bir kategoriye sokuluyor ve daha düşük çift vergisine tabi tutuluyorlardı.

fiskal: 1. Hazineye ilişkin. 2. Vergiye ilişkin
bennâk: Çift vergisi yükümlüsünün, kendisiyle bir evde oturan oğullarına, evlendikleri zaman verilen ad.
mücerredi: Evlenmemiş, bekâr

 

Benzer Tarih Terimleri:

Ehram: Mısır firavunlarının piramit biçimindeki mezarlarına verilen ortak ad, piramit.

Hassa Askeri: Hükümdarı korumakla görevli askerî sınıf.

Oditoryum: Antik Roma'da ozanları dinlemek üzere toplanılan yer.

Emir: 1- Bir toplumun, bir yerin beyi. İslâm ülkelerinde beylere ve prenslere verilen isim. 2- Türkçe'de "Bey" karşılığı kullanılan bir sözcüktür. Hz. Öm

Mehdi: İslam inancında ve diğer büyük dinlerde kıyametten önce ortaya çıkarak Dünya'ya adalet dağıtacağına inanılan kurtarıcıdır.

Ulusal Egemenlik: Devletin gücü olan egemenliğin doğrudan doğruya ulusa ait olması. Millî egemenlik, ulus egemenliği ya da hâkimiyetimilliye olarak da adlandırılır.