Çevre Nedir? Çevre Hakkında Kısaca Bilgi

Çevre Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Çevre:
1) Bir varlığın bağıntı kurduğu kendi dışındaki varlıkların tümü. 2) Hayatın gelişmesine etki yapan, doğal, toplumsal kültürel vb. dış faktörlerin bütünlüğü. 3) Sosyal politikalar açısından; hava, toprak, su, bitki ve hayvan varlığı ile doğal ve tarihsel zenginliklerin tümü.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Çevre:
Canlı davranışlarını etkileyen ve kalıtımsal olmayan bütün etkenleri, uyarıcıları (uyaranları) içerir.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Çevre:
1-Bir çokgenin bütün kenar uzunluklarının toplamı. 2-Bir çokgen oluşturan doğru parçalarının uzunlukları toplamı o çokgenin çevresini verir.

 

Coğrafya Terimi Olarak Çevre:
İnsanın içinde yaşadığı ortam. Canlı varlıkların etkilendikleri ve çeşitli yollardan etkiledikleri mekânlar. Dar anlamıyla sokak veya mahalle, geniş anlamıyla ülke, kıta, hatta Dünya'nın tamamını kapsar. Çevrede bulunan elemanlar, canlı ve cansı varlıklardan oluşur. Bunlara doğal veya beşerî varlıklar da denir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Çevre:
1. Canlı ve cansız varlıkların içinde bulundukları doğal ortam.

2. Hayatın gelişmesinde etkili olan doğal, toplumsal, kültürel dış faktörlerin bütünlüğü.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Çevre:
Canlıların içinde yaşadıkları ortam.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Çevre:
Bir canlının yaşaması üzerine etki eden ortamın fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörlerinin tamamıdır.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Çevre:
Bir organizmanın var olduğu ortam yada koşullar. Bu çevre doğal fiziksel ögeleri ayrıca organizmanın etkileştiği insan ürünü koşullarını içerir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Çevre:
Kısaca, canlı ve cansız varlıkların bir arada bulundukları birbirini etkiledikleri ve birbirinden etkilendikleri, uyum içerisinde bir arada yaşadığı ortam.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Çevre:
İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır.

 

Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Çevre:
1. Bireyi etkileyen canlı ve cansız varlıklar ile bütün güç ve koşulların toplamı.

2. Organizmayı içten ya da dıştan uyaran şeylerin toplu adı.

3. Varlığın, içinde oluştuğu ve yaşamını sürdürdüğü ortam.

 

Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri:

Bayındır: İmar, İşlenmiş, Mamur, Abat, Bakımlı, Ongun.

Federasyon: Aynı iş kolunda ve o iş kolu ile ilgili işkollarında mevcut sendikalardan en az ikisinin bir araya gelmeleri suretiyle kurulan üst kuruluşlar.

Toprak Kullanım Araştırması: Belli bir alanda toprağın kullanım biçimlerinin envanterinin çıkarılması. Bu çalışma, genellikle açıklamalı harita olarak ve istatistik verilerle özet

Boğaziçi Sahil Şeridi: Boğaziçi Kanununa göre, Boğaziçi kıyı kenar çizgisi ile 22/07/1983 tarihli 1/5000 ölçekli nazım planında gösterilen hat arasında kalan bölgedir.

Meskun Bina: Ticari amaç gözetmeksizin bir ya da birkaç insanın iş zamanı dışında barınma, dinlenme, uyuma amacıyla ikamet ettiği, imar planında bu amaca ayrılmış

Evde Bakım: Bakıma muhtaç yaşlıların, fizikî-ruhî-zihnî özürlülerin veya akut ve kronik hastaların, içinde yaşadıkları meskenlerde bakımlarına yönelik aile fertle