Bulutsu (Nebula) Nedir? Bulutsu (Nebula) Hakkında Kısaca Bilgi

Bulutsu (Nebula) Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Bulutsu (Nebula):
1- Uzayda bulunan hidrojen ve helyum gibi gazlar ile tozlardan oluşmuş büyük ölçekli bulutlardır. Bir bulutsunun yakınında parlak yıldız var ise yıldızın yaydığı ışık enerjisi sayesinde bulutsu görünür hâle gelir. Böyle bulutsulara aydınlık bulutsu, diğerlerine de karanlık bulutsu denir. Orion (avcı), Macellan, Kedi Gözü, Atbaşı ve Kartal bulutsuları en çok bilinen bulutsulardır.

2- Yıldızlararası gaz ve tozdan oluşan bulut. Bulutsular, parlayan salma bulutsu, yıldız ışığı saçan yansıtıcı bulutsu ve kendisinden uzak yıldız veya bulutsuların ışığını engelleyen karanlık bulutsu olarak gözlenirler.

 

Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri:

Akıntı: Bir topluluğun (yıldız ya da cisimler) belli bir doğrultudaki devinmesi.

Atarca (Pulsar): Güçlü manyetik alana sahip nötron yıldızlarının atmalar halinde gözlenen radyo ışınımları.

Katı Açı: Uzay açı. Bir gök cisminin radyan kare = steradyan biriminde gök yüzünde kapladığı alan.

Dayanıklı Lensler: Dayanıklı lensler, astronot kasklarında kullanılan özel madde ile çok daha dayanıklı lensler üretilmektedir. (NASA tarafından geliştirilmiştir.)

Astroloji: Güneş sistemindeki gezegenlerin, göktaşlarının ve diğer cisimlerin yapıları oluşumu ve gelişimini konu edinir.

Tutulum: Dünya çevresinde dönerken, Güneş'in bir yıl içinde gökyüzünde izler gibi göründüğü büyük çember. Tutulum düzlemi, Dünya'nın yörünge düzlemidir.