Bölük-ü Rumiyan Nedir? Bölük-ü Rumiyan Hakkında Kısaca Bilgi

Bölük-ü Rumiyan Terimi Hakkında Bilgiler

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Bölük-ü Rumiyan:
1- Yine toplu halde çalışan memleketimizin yerli sanatkârlarını şarktan gelen, zevkimize müdahale etmek isteyenlerden ayrılmak maksadıyla bir araya toplandıklarından onlara verilen isimdir.

2- Memleketimizin yerli sanatkârları toplu hâlde çalışır ve zevkimizi dışardan gelecek etkilere karşı korumak isterlerdi. Bir araya toplandıklarında onlara "Anadolulular bölüğü" anlamına Bölük-ü Rumiyan denirdi.

 

Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri:

Hutût-i Sitte (Hututi Sitte): Altı yazı, şeş kalem, aklâm-ı sitte.

Ciharyar-ı Güzin: Hz. Ebubekir, Hz. Ömer. Hz. Osman ve Hz. Ali için özellikle Sünnî Müslümanlar tarafından kullanılan bir tabir.

Yeşil Altın: Altının gümüşle karışmasından meydana gelir, Fransızlar Citron renkli derler. Altınlar arasında güzel bir fark gösterdiğinden tezhipte kullanılmıştır.

Ahenin Kalem: Demir kalem.

Ehl-i Hiref: Hiref, hirfet kelimesinin çoğulu olup, «sanatlar, meslekler» anlamına gelir. Sanat erbabının toplu olarak isimlerinden ve ücretlerinden bahseden kayıt

Kuzulu Cetvel: Yeşil altınla sarı altından bir arada çekilerek ve araları mürekkeple ayrılarak meydana getirilen cetvellere denilir. Sarı altın yeşil altının dörtte