Bölge Nedir? Bölge Hakkında Kısaca Bilgi

Bölge Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Bölge:
"Çevre", "Alan" anlamına gelmekte olup, çok boyutlu, çok anlamlı ve sınırları oldukça güç çizilen bir kavramdır. Bölge, bir devlet bağlamında alt birimleri ifade ederken, uluslar arası hukuk çerçevesinde aynı çıkarlara sahip, coğrafi, siyasal ve ekonomik yakınlık içinde olan devletler topluluğunu anlatmaktadır. Örneğin, Avrupa Birliği de bu anlamda bir bölge yönetimi olarak değerlendirilebilir.

 

Coğrafya Terimi Olarak Bölge:
1- Herhangi bir yerin tabii, ekonomik ve beşeri özellikler bakımından benzer özellikler gösteren kısmına bölge denir.

2- Sınırları idari, ekonomik birliğe, toprak, iklim ve bitki özelliklerinin benzerliğine veya üzerinde yaşayan insanların aynı soydan gelmiş olmalarına göre belirlenen toprak parçasıdır.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Bölge:
Sınırları idari, ekonomik birliğe, toprak, iklim ve bitki özelliklerinin benzerliğine veya üzerinde yaşayan insanların aynı soydan gelmiş olmalarına göre belirlenen toprak parçası, mıntıka (Örnek: Ege Bölgesi).

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Bölge:
Koordinat eksenlerinin analitik düzlemde ayırdığı çeyrek düzlemlerden her biri.

 

Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri:

Bütçe Açığı: Kamu harcamalarının kamu gelirlerini aşan miktarı.

Toprak Çökmesi: Yer yüzeyinin çeşitli nedenlerle, özellikle kömür, tuz, altın su ya da petrol gibi maddelerin çıkarılması işlemleri sonucunda aşağı doğru göçmesi.

Kalite (Kontrol) Çemberleri: Aynı birimde ve sahada çalışan, benzer işleri yapan, düzenli aralıklarla toplanan, işleri ile ilgili problemleri araştıran, belirleyen, çözüm arayan,

Mıntıka: Bölge, yer, yetki alanı.

Faydalanma İlkesi: Ödenen vergi ile yararlanılan kamu hizmetleri arasında karşılıklı bir ilişki kuran bir ilkedir.

Kadastro: Bir ülkedeki her çeşit arazi ve mülklerin yeryüzü üzerindeki konumlarının alanlarını, değerlerini, üzerlerindeki hal ve yükümlülükleri tespit ederek p