Beslenme Lifleri Nedir? Beslenme Lifleri Hakkında Kısaca Bilgi

Beslenme Lifleri Terimi Hakkında Bilgiler

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Beslenme Lifleri:
Beslenme lifleri veya bazen kepek yiyeceklerin bitkisel bölümlerindeki sindirilemeyen iki temel bölümdür. Çözülebilen (prebiyotik, sıvı) lifler ki kolonda kolaylıkla gaz hale mayalanırlar ve fizyolojik olarak aktif yan ürünlerdir ve metobolizmik olarak atıl olan ve sindirim sistemindeki suyu çekerek dışkılamayı kolaylaştıran çözülemeyen lifler Mide-bağırsak yollarındaki içeriğin doğasını değiştirerek ve diğer gıda ve kimyasalların emilimini değiştirerek fayda eder. Çözülebilen lifler suyu emer ve jelimsi sıvı bir maddeye dönüşür ve sindirim yolundaki bakteriler tarafından mayalanır. Çözülemeyen liflerin şişme özelliği vardır ve mayalanmazlar ancak, Çözülemeyen temel lif lignin'in çözülebilen liflerin kaderini ve metabolizmasını etkiler. Kimyasal olarak beslenen lifleri nişastasız polisakkaritlerden, arabinoksilanlar, selüloz ve diğer bitki bileşenleri, dayanıklı dekstrinler, inulinler, ligninler, balmumu, sitin, pektin, beta-glukanlar ve oligosakkaritler oluşur. ABD tarım bakanlığı tarafından fonksiyonel liflerin diyetlerde lif kaynağı olarak kapsanması kanunu kabul edilmiştir. "Lif" kelimesi de yanlış kullanılmaktadır çünkü diyet lifi olarak adlandırılan birçok gıda lif değildir.

 

Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri:

Enzim: Kimyasal tepkimelere aracılık eden ve metabolizmanın belirli hızda olmasını sağlayan protein yapısında organik madde.

Karoten: A vitamin ön maddesi. Gövdede A vitaminine çevrilir. Yeşil, sarı ve turuncu bitkilerde bulunur.

Nikotinamid Adenin Dinükleotit(NAD): Niasin denilen B grubu vitaminin oluşturduğu yardımcı enzim.

Basit Guatr: İyot yetersizliğinde, tiroit bezinin büyümesi şeklinde görülen hastalık.

Betakaroten: Birçok bitkide bulunan, vücutta A vitamini üretilmesine yarayan kimyasal bir maddedir.

Doymuş Yağ Asidi: Karbon atomları, birbirine tek bağ ile bağlanmış ve hidrojenle doyurulmuş olan yağ asitleri. Hayvansal olan sert yağlarda oranı yüksektir.