Başka Anlama Geçiş (Anlam Kayması) Nedir? Başka Anlama Geçiş (Anlam Kayması) Hakkında Kısaca Bilgi

Başka Anlama Geçiş (Anlam Kayması) Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Başka Anlama Geçiş (Anlam Kayması):
Sözcüğün eskiden yansıttığı kavramdan bütünüyle farklı, yeni bir kavramı karşılar duruma gelmesine başka anlama geçiş denir.
Örnek :
"sakınmak" sözcüğü Eski Türkçe de "düşünmek, üzerinde durmak, yaslanmak, kederlenmek" anlamını içerirken sonraları "tehlikeden uzak durmak" anlamına geçmiştir.

Başka anlama geçişin bir türü de anlam iyileşmesi ya da anlam kötülenmesidir. Kötü anlamı olan bir sözcüğün zamanla iyi bir anlam kazanmasına anlam-kötülenmesi denir.

 

Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri:

Edilgen Eylem: Gerçek öznesi yerinde olmayan eylem. Türkçede bu eylem - (i) I- bazen de - (i) n- edilgen çatı ekleriyle kurulur.

Bağlı Cümle: Aralarında anlam ilgisi bulunan basit veya birleşik cümlelerin bağlaçlarla birbirine bağlanmasıyla oluşan cümlelere bağlı cümle denir. Bağlı cümleler

Mesaj: İleti. İletişim araçlarıyla okur ya da izleyicilere aktarılan olay ya da yorum. Göndericinin alıcıya vermek istedikleri.

Tezlik Eylemi: Çabukluk anlamı içeren ve "ivermek" biçimiyle oluşan birleşik eylem.

Sözde Özne: Edilgen fiillerle kurulmuş olan cümlelerde, cümlenin gramer açısından görünürde olan öznesi, görünür özne: Parka yollar yapılmış, içme suyu getirilmiş

Şiirsel İşlev: Şiirsel metinlerde kullanılan dil. Sanatsal işlev.