Bando Nedir? Bando Hakkında Kısaca Bilgi

Bando Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Bando:
Tutulmakta veya sağılmakta olan bir halatı aniden koyvermek veya indirilmekte olan bir cismi, bot, motor veya filikayı birden bire indirmek için verilen komut. 

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Bando:
1- Nefes ve vurmalı çalgılardan kurulan, çoğunlukla törenlerde kullanılan çalgı topluluğu. Bandolar, genel olarak askeri marş çalarlar. Bugün ya bu türlü topluluklar için doğrudan doğruya yazılmış, ya da düzenlenmiş, senfonik müzik çalan bandolar vardır.

2- Türlü üflemeli ve vurgulu çalgılardan oluşan ve genellikle geçit törenlerinde kullanılan mızıkacılar topluluğu veya takımı. İng: Band.

 

Benzer Denizcilik Terimleri:

Laçka Etmek: Bir halatı istenilen miktar kadar rahat gitmesi için serbest bırakma.

Palanga Rule: Alt makarası adi torno, üst makarası makara ruleden ibaret palanga. Yelken gemilerinde, denizli havalarda serenlerin sallanmaması için seren ile direk

Badarna Etmek: Bir halatın aşınmaması için üstünün halat veya koruyucu bir malzeme ile sarılması 

Yıllık Gemi Sağlık Cüzdanı: Türk limanları arasında çalışan ve kabotaj hakkına sahip iki yüz elli net tona kadar olan gemilere yapılacak sağlık denetimi sonrasında bir yıllığına

Babafingo Çubuğu: Direklerin güverteden itibaren üçüncü çubuğudur. Üzerlerinde bulundukları ana direklerin isimleri ile anılırlar. 

Randa Bumbası Dik Ventosu: Randa bumbasını güverteye paralel tutan ve bumbanın cundasından ana direğe alınan sübye donanım. Çatal İstinga da denilir.