Bağlam Nedir? Bağlam Hakkında Kısaca Bilgi

Bağlam Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Bağlam:
İletişim öğelerinin oluşturduğu bütün.

 

Edebiyat Terimi Olarak Bağlam:
1- Bir sözcüğün cümle, cümlenin paragraf, paragrafın metin içindeki yerini belirleyen, ondan önce veya sonra gelen sözkonusu sözcük, cümle ya da paragrafın anlamını, değerini belirleyen öğeler bütünü.

2- Bir dil birimini çevreleyen, ondan önce veya sonra gelen, birçok durumda söz konusu birimi etkileyen, onun anlamını, değerini belirleyen birim veya birimin tümü; kontekst.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Bağlam:
Bir dil birimini çevreleyen, ondan önce veya sonra gelen, birçok durumda söz konusu birimi etkileyen, onun anlamını, değerini belirleyen birim veya birimler bütünü, kontekst.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Bağlam:
Bir düşüncenin, bir yapıtın, bir öğretinin bölümleri arasındaki çelişmeye yer vermeyen bağlantı.

 

Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri:

Konu: Konuşmada, yazıda, eserde ele alınan düşünce, olay veya durum. Mevzu.

Söz Öbeği: Kelime grubu. En az iki sözcükle oluşan grup.

Uzaklaşma Grubu: (çıkma grubu) Çıkma durumu eki almış bir ad ögesi ile bir sıfat ya da ad soylu başka bir ögenin oluşturduğu ad grubu: Kıldan ince, kılıçtan keskin (Sı

Eylemden Türemiş Ad: Eylem kök veya gövdesine eylemden ad yapan eklerin getirilmesiyle yapılan ad.

Etken Fiiller: İşi yapan gerçek bir öznenin bulunduğu fiillere etken fiil denir. Örnek : Hasan, bu konuyu iyi anladı. Her gün oraya giderdik.

Kip: Fiillerde belirli bir zamanla birlikte konuşanın, dinleyenin ve hakkında konuşulanın tekil ya da çoğul olarak belirtilmiş biçimi: Bildirme kipleri, is