Bağışıklık Nedir? Bağışıklık Hakkında Kısaca Bilgi

Bağışıklık Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Bağışıklık:
Bir organizmada, mikroorganizmalara ve bunların oluşturduğu maddelere karşı oluşturulan normal olmayan şartlara karşı koymayı sağlayan, doğal yada sonradan kazanılmış direnç.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Bağışıklık:
Bir organizmada, bazı mikroplara, mikroorganizmalara ve bunların oluşturduğu maddelere karşı oluşturulan normal olmayan şartlara karşı koymayı sağlayan, doğal ya da sonradan aşı ile kazanılmış direnç.

 

Ağız ve Diş Sağlığı Terimi Olarak Bağışıklık:
Belirli bir mikroorganizmaya karşı vücudun direncidir. Aktif ve pasif olmak üzere iki tip bağışıklık (immünite) vardır. Aktif immünite, hastalığın, çok hafif de olsa, bizzat geçirilmesiyle oluşur. Hastalığa neden olan organizmalar, vücutta antikor reaksiyonları uyandırırlar ve bu reaksiyonlar, bazı vakalarda, hayat boyu devam eder. Pasif immünite ise, antikor reaksiyonu uyandırıcak nitelikte, fakat kuvveti azaltılmış veya değiştirilmiş olan mikropların vücuda aşılanmasıyla oluşur.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Bağışıklık:
 İnsan vücudunu dış etkenlere karşı koruyan savunma sistemine bağışıklık denir.

 

Benzer Biyoloji Terimleri:

Kirpik: 1. Hücrelerin serbest yüzeyi üzerinde kirpiksi sitoplazmik çıkıntı. Düzenli titreşerek hücrenin hareketini sağlar. 2. Kirpik ( Fimbria): Bazı hücre

Hipersensitivite: Değişik tepki gösterme durumudur. Anormal olarak artmış duyarlılık.

Apoenzim: 1-Enzimin protein kısmıdır. Tam işlevsel enzim haline gelmek için özgül bir koenzime gereksinim duyar. 2-Koenzimle birleşerek aktif enzimi oluştura

Bentos: Göl ya da denizin dip fauna ve florası.

Populasyon: Belirli coğrafi sınırlar içinde yaşayan aynı türe ait bireyler topluluğudur.

Brakte: Çiçek sapı yaprakçığı. Çiçek sapının kaidesinde, sapın gövdeye bağlandığı yerde bulunan yaprakçık.