Astronomi Uyduları Nedir? Astronomi Uyduları Hakkında Kısaca Bilgi

Astronomi Uyduları Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Astronomi Uyduları:
Astronomi uyduları, uzayda seyreden büyük teleskoplardır. Yörüngesi Dünya üzerinde olduğundan görüntülerinde Dünya'yı çevreleyen gazların belirsizleştirici etkisi ve uydunun kızıl ötesi görüntüleme ekipmanı sayesinde Dünya ısısının olumsuz etkileri gözlenemez. Bu sebeplerden astronomi uyduları uzayı yeryüzündeki benzer güçteki bir teleskopa oranla on kat daha iyi görür. Astronomi uyduları; yıldız haritalarının oluşturulması, gizemli olguların incelenmesi (kara delikler vb.), güneş sistemindeki gezegen görüntülerinin çekilmesi, gezegenlerin yüzey haritalarının çıkarılması uygulamalarında kullanılır. Bu tip uydular verileri Dünya yörüngelerinden toplamaları sebebiyle uzay araştırma uydularından farklıdır.

 

Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri:

Gel-Git Olayı: Büyük denizlerde suların yükselmesi ve altı saat sonra normal düzeyin altına inmesi olayı. ( Bu olay Ay'ın Yer üzerindeki çekim etkisinden doğar )

Kara Cüce: Bir beyaz cücenin milyonlarca yıl içinde soğumasıyla oluşan gökcismi.

Gök Birimi (GB): Yer - Güneş merkezleri arasındaki ortalama uzaklık. 1 GB = 149.600.000.000 km

Arayıcı: İstenilen yıldızı teleskop içine getirebilmek için büyük teleskoplara koşut olarak bağlı, görüş alanı geniş olan küçük teleskop.

Gaz Devi: Katı bir çekirdeğin etrafını saran çok miktarda gazdan oluşmuş dev gezegenler. Ör: Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün.

Işık Toplama Gücü: İnsan gözü ile teleskobun kuramsal olarak ışık toplama yeteneğinin karşılaştırılmasıdır.