Anahtar Nedir? Anahtar Hakkında Kısaca Bilgi

Anahtar Terimi Hakkında Bilgiler

Elektronik Ticaret Terimi Olarak Anahtar:
Şifreleme ve şifre çözme sırasında kullanılan sayı dizisi. (key)

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Anahtar:
Elektrik devresini açmaya ve kapamaya yarayan araç.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Anahtar:
Anahtar portenin temel elemanıdır. Portenin başına yerleştirilir. Başına getirildiği dizeğin (portenin) içine yerleşmiş olan notaların hangi sese ait olacağını (hangi frekansta ses çıkarması gerektiğini) belirleyen işaretlerdir. Başlıca Sol, Do ve Fa anahtarları kullanılır ve her biri işaretlendiği yerden sonraki seslendirmelerin ton, ses düzeni vb. belirler. (Alm. Schlüssel, Lat. Claves).

 

Benzer Elektronik Ticaret Terimleri:

Mesaj tipi: Belirlenmış işlem tipi için ihtiyaçları kapsayan, tanımlanmış ve planlanmış veri kümesi (seti).(Message type)

Anahtar üretimi: Açık anahtarlı kriptografide, her kullanıcının açık/gizli anahtar çiftinin, kullanılan kriptografik yönteme bağlı matematiksel işlemlerle hazırlanması

Bilgi güvenliği: Bilginin, i) kime ait olduğu belirlenmiş, ii) bütünlüğü korunarak, ve iii) gizliliği sağlanmış olarak iletimi ve saklanması. (information security)

Zaman damgası: Bilgisayar ağlarında iletilen mesajlara eklenen ve mesajın yazıldığı zamanı güvenli olarak belgeleyen damga. (time stamp)

EVD kurumu: Bir ülkede EVD kullanımını düzenleyen kuruluş, örneğin, ABD'deki EDIA, Avustralya'daki EDICA, Kanada'daki EDICC veya Yeni Zelanda'daki EDIANZ (EDI ass

Kriptografik algoritma: Şifreleme / şifre çözmede kullanılan belirli bir yöntemin ayrıntılı içeriği, bu içeriğin matematiksel adımları. (cryptographic algorithm)