Alçı Nedir? Alçı Hakkında Kısaca Bilgi

Alçı Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Alçı:
Alçı taşı (jips), doğal olarak oluşan ve bileşiminde iki molekül su bulunduran bir kalsiyum sülfat mineralidir. Toprak içinde katmanlar halinde bulunan alçıtaşının, özel fırınlarda 120-180°C arasında pişirilip kristal suyunun uçurulması ve kalan kalsiyum sülfatın öğütülmesiyle elde edilen, su ile karıştırıldığında kısa süre içinde katılaşma özelliği gösteren, donduğunda hacmi yaklaşık %1 oranında artan, beyaz renkli bir toz halindeki inorganik esaslı bağlayıcı yapı malzemesidir. Kum ya da kireç ile karıştırılarak duvar ve tavan sıvalarında, revzen yapımında, heykel, silme, mukarnas ve her tür kabartma bezemede, kalıp alınmasında ve kartonpiyer yapımında kullanılan bu malzemenin yangına karşı dayanımı oldukça yüksektir.

 

Sanat Terimi Olarak Alçı:
Alçı taşının pişirilip toz durumuna getirilmesinden elde edilerek yapılarda, sanatta, mimarlıkta ve dişçilikte kullanılan madde.

 

Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri:

Kazıklı Temel: Yapının tümünün altına sağlam zemine kadar uygulanan kazıklar ile yapının taşındığı temel sistemi.

Eskiz: Bir tasarımın ön taslağı. Mimari projenin en önemli çalışma dönemidir ve bu çizimlere taslak da denir.

Çizimler: İşin gerçekleştirilmesi için, proje elemanlarının yer, biçim ve boyutlarını gösteren grafiklerdir.

Motif: Bir kompozisyonun ana öğesi.

Hatayi: İnce kıvrımlarla birbirine bağlanan madalyonlar içinde toplanan üsluplaştırılmış çiçek ve yapraklardan meydana gelen, kıvrıkdallı Türk süslemesi.

Ferforje: Ocakta çalışılan ve dövülerek işlenilen demirdir. Kömür ocağında kızdırdıkları demiri, örste çekiçle döverek şekil veren eski demirci ustaları, zamanl