Airy Disk Parlaklık Faktörü Nedir? Airy Disk Parlaklık Faktörü Hakkında Kısaca Bilgi

Airy Disk Parlaklık Faktörü Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Airy Disk Parlaklık Faktörü:
Yıldızlar dünyadan çok uzakta oldukları için teleskopla bakıldığında disk şeklinde değil, nokta şeklinde görünürler. Ancak yıldızın görüntüsünü çok fazla büyütürsek teleskoptan kaynaklanan disk şeklinde bir görüntü belirir. Yani yıldız teleskobun görüş alanının merkezinde olduğunda, yıldızın bu büyütülmüş görüntüsünde iki şey göze çarpmaktadır : Birincisi Airy Disk adıyla bilinen parlak bir merkezi alan, ikincisi ise Kırınım halkaları adıyla bilinen bir halka veya sönük halkalar serisidir.

 

Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri:

Andromeda Yağmuru: Bir akanyıldız yağmurunun adı.

Andromeda: Zincirli prenses takımyıldızının latince adı. Aynı isim takımyıldız içindeki gökadamıza en yakın gökadayada ismini vermiştir.

Zaman Yayını: Radyo vericisiyle zaman vuruşlarının gönderilmesi.

Astronomi Birimi: Dünya ve Güneş merkezi arasındaki ortalama uzaklıktır. Kısaca AB ile gösterilir (Yaklaşık 150 milyon km)

Iraksım: Farklı iki yerden, uzaktaki bir noktaya yönelmiş iki doğrultu arasındaki açı. Gözlenen nokta ne kadar uzakta ise ıraklık açısı da o kadar küçük olur.

Uranüs Gezegeni: - Büyük gezegenler arasında yer alır. - Kütlesi, Dünya'nın kütlesinin 14,5 katıdır. - Bir gaz gezegenidir. - Dönme ekseninin yörünge düzlemine ç