Abkeş Nedir? Abkeş Hakkında Kısaca Bilgi

Abkeş Terimi Hakkında Bilgiler

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Abkeş:
Tekkelerde su çekenlere verilen addır. Farsça su manasına gelen "ab" ile yine Farsça çekmek manasına gelen "keşiden" fiilinin geniş zaman kökü olan "keş" ile birleşerek oluşan bir terimdir.

Büyük tekkelerde yalnızca bu işlerle meşgul olan adamlar bulunmaktaydı. Vaktiyle hayır için yapılan sebilhanelerden bazılarının içinde birer kuyu da kazılır ve bu kuyudan su çekerek sebilhane bardaklarını doldurmakla yükümlü bir görevli bulunurdu. Bu görevliye de "abkeş" denilirdi. Bu vazifeye konulan kimseler için, vazife tahsis edildiğine dair Evkaf Nezareti'nin defterlerinde kayıtlar tutulurdu.

 

Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri:

Adlî Altın: Sultan II. Mahmut zamanında basılan altın paralardan birinin ismiydi. II. Mahmut'un mahlâsı (lakabı) "adlî" olduğu için, bu paraya da o isim verilmişt

Zımmi: İslam devletinin hakimiyetini kabul etmiş ve cizye ödeyen Müslüman olmayan halk.

Minber: Camilerde Cuma ve Bayram gibi önemli günlerde hutbe okunması için yapılmış merdiven biçiminde öğe. İlk olarak Emeviler döneminde ortaya çıkmıştır.

Serdar-ı Ekrem: Orduya başkumandanlık ettiği zaman sadrazama verilen unvan.

Evlad-ı Fatihan: Rumeli'nin fethi sırasında büyük yararlıkları görülen Türk halkı.

Nişancı: Osmanlı devletinde Padişah kaynaklı her türlü yazıya, padişahın imzası olan nişanını koyan veya padişahın tuğrasını çeken divanı hümayun üyesi memur.