Aberasyon Nedir? Aberasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Aberasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Aberasyon:
Sapınç. Işığın sonlu hıza sahip olması ve Yer'in dönme ve yörünge hareketleri nedeniyle yıldızların konumlarındaki görünür değişim.

 

Fizik Terimi Olarak Aberasyon:
Bir aynadaki arıza veya ışınların lensten geçtikten sonra bir noktada toplanamaması, odaklanamaması.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Aberasyon:
Çekilen fotoğrafların genellikle kenarlarında meydana gelen ve objektiflerden kaynaklanan görüntü bozulmalarıdır. Basit objektiflerde meydana gelen başlıca yedi tür görüntü bozulması söz konusudur. Objektiflerin dizaynı sırasında yapılan bazı düzeltmelerle görüntü bozulmaları önlenebilmektedir.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Aberasyon:
Normalden uzaklaşma.

 

Mitoloji Terimi Olarak Aberasyon:
Sapınç. Işığın sonlu hıza sahip olması ve Yerin dönme ve yörünge hareketleri nedeniyle yıldızların konumlarındaki görünür değişim.

 

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Aberasyon:
Bir nesne noktasından gelen ışınların olması gereken konumda bir nokta görüntü oluşmasında olumsuz etkisi olan mercek sistemi hatası.

 

Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri:

Yakın Odak: Görsel veya fotoğrafik çalışılabilecek en yakın yer cisminin odaklanabileceği en yakın uzaklıktır.

Foton: Elektromanyetik ışınımı taşıyan parçacık.

Kutup Işıkları: Dünya'nın manyetik alanında yakalanmış kozmik parçacıkların, kutup bölgelerinde atmosferin üst katmanlarıyla etkileşime girmesiyle oluşan parlamalar.

Radyoaktiflik: Kararsız bazı atom çekirdeklerinin ışınım yaparak bozunması. Bu bozunma sonunda alfa parçacıkları, beta ışınları, gamma ışınları yayılır.

Güneş Yılı: Dünya'nın Güneş etrafında tam bir dolanımı için geçen süreye "güneş yılı" denir. Tüm takvimlerin zaman biriminde bir güneş yılı ortalama 365 gün 6 saa

Ilım: Ekinoks, Gece ve gündüz uzunluklarının eşit olduğu zaman. Güneş, gök ekvatorunu geçerken yılda iki kez oluşur. Biri 21 Mart'ta ilk bahar ılımı, diğeri