Eğitim Sitesi

Bilgisayar Virüsleri

Virüs, herhangi bir bilgisayara değişik yollarla girebilen ve bu bilgisayarlarda istenmeyen sonuç ve zararlara yol açan programlara verilen genel bir isimdir. Bu programların kullandığımız, bilgisayarlarda çalıştırdığımız diğer programlardan temelde bir farkı...

Bilgisayar Virüsleri

Virüsler

Virüs, herhangi bir bilgisayara değişik yollarla girebilen ve bu bilgisayarlarda istenmeyen sonuç ve zararlara yol açan programlara verilen genel bir isimdir. Bu programların kullandığımız, bilgisayarlarda çalıştırdığımız diğer programlardan temelde bir farkı yoktur. Bu nedenle, işletim sisteminin desteklediği bütün işleri yapabilirler. Virüsleri özel kılan, girdiği sistemlere kendilerini, kullanıcının farkında olmadan veya iradesi dışında çalıştırılacağı şekilde yerleştirmesi ve sistemlere zarar vermesidir.

Virüs nedir?

 Bilgisayar virüsleri, bilgisayarın çalışmasını engelleyecek, verileri kaydedecek, bozacak veya silecek ya da kendilerini Internet üzerinden diğer bilgisayarlara yayarak yavaşlamalara veya başka sorunlara neden olacak şekilde tasarlanmış yazılım programlarıdır.

Virüsler nasıl çalışır?

Temel virüsler genelde yeterli bilgisi olmayan bilgisayar kullanıcıları tarafından farkında olmadan paylaşılır veya gönderilir. Solucanlar gibi daha karmaşık olan virüsler, bir e-posta paylaşma uygulaması gibi diğer yazılımları denetleyerek kendilerini otomatik olarak çoğaltabilir ve diğer bilgisayarlara gönderebilir. Truva atı adı verilen belirli virüsler (adlarını efsanevi Truva Atı'ndan alırlar), faydalı bir program gibi görünerek kullanıcıların aldanıp onları karşıdan yüklemelerine yol açabilir. Bazı Truva atları, beklenen işlemleri yerine getiriyor gibi görünürken bir yandan da sisteminize veya ağa bağlı diğer bilgisayarlara zarar verebilir.

Virüs Çeşitleri

  1. Dosyalara bulaşan virüsler: Genellikle COM, EXE uzantılı dosyaların kaynak koduna kendilerinin bir kopyasını eklerler. SYS, DRV, BIN, OVL, OVY uzantılı dosyalara da bulaşan virüsler de vardır. Bazı virüsler dosyaların açılmasını beklemeden de çoğalabilir. Örneğin DOS’da DIR çekildiğinde diğer dosyalara bulaşan virüsler de vardır.
  2. Boot sektörü virüsleri: Disk ve disketlerde (A, C, D, E, …) olarak bilinen mantıksal bölümlerin her birinde boot sektörü vardır. Boot sektörde diskin formatı ve depolanmış verilerin bilgileriyle DOS’un sistem dosyalarını yükleyen boot programları bulunur. Bir boot virüsü boot dosyalarına bulaştığında, bu disk veya disketten bilgisayar açılmaya çalışıldığında “Non-system Disk or Disk Error” mesajı verilerek bilgisayar açılmaz. 1996 yılına kadar en yaygın virüsler bu cins virüslerdir. Boot virüs, belleğe yerleştikten sonra takılan her diskete bulaşır.
  3. Macro Virüsleri: Microsoft Word ve Microsoft Excel gibi popüler uygulama programlarının macro dillerini kullanılarak yazılıyorlar. Macro’lar veri dosyalarında kaydedildiği için virüslü belge açıldığında virüsün makro kodu çalışmaya başlar. dersimiz.com
  4. Trojan Horse (Truva Atı): Bilgisayarınızda arka planda çalışan ve zamanı geldiğinde aktif hale gelerek sisteminize zarar veren yazılım. Sabit diski formatlamak, dosyaları silmek ya da çökertmek gibi çok zararlı işler yapar. Kötü amaçlı program olmalarından dolayı virüslere benzetilebilir. Benzemeyen yönleri ise, Truva atlarının zararsız bir programmış gibi gözle görülür olmaları ve kendi kendilerini çoğaltarak başka bilgisayarlara yayılmamalarıdır.

Virüslerin Bilgisayar Kullanıcılarına Verdikleri Zararlar

  1. Bütün virüsler programları bozmaz, bazıları sadece ekrana görüntü ve ses verirler. Bu virüsleri temizlemesi kolaydır.
  2. Virüslerde bir programdır ve bilgisayar programcıları tarafından yazılırlar.
  3. Virüsler programları bozabildiği gibi donanımsal arızalara da sebebiyet verebilirler.
  4. Yazım korumalı bir diskete virüs bulaşamaz.
  5. Virüsler veri kütüklerine bulaşamazlar.

Virüslerden Korunma Yolları

Virüs, solucan ve Truva atlarının birbirinden çok farklı karakteristik özellikleri olmakla birlikte, tümüne karşı korunmak için üç ana yöntem vardır.

      1. Yabancı birinden gelen bir e-posta ekini asla açmayın.

      2. Ekteki dosyanın tam olarak ne olduğunu bilmedikçe, bildiğiniz birinden gelen bir e-posta ekini asla açmayın.

      3. Mutlaka Anti-virüs Programımız olmalı. Virüslerden korunmak için bir çok anti-virüs programı bulunmaktadır. Örneğin; AVAST, NOD32, KASPERSKY, PANDA VE SYMANTEC vb.

      4. Virüsten koruma yazılımınızın her zaman güncel tutun.

      5. Harddisk’e; cd, flashdisk vb. gibi şeylerle bilgi yüklemeden önce anti- virüs programları ile taramalıyız.

      6. İçerisine kayıt yapılmayacak ise disk mutlaka yazım korumasına alınmalıdır.

      7. Aşağıdaki çevrimiçi kaynaklar kullanarak Microsoft yazılımınızı her zaman güncel

• Microsoft Windows Update (Windows ve Internet Explorer için)

• Microsoft Office Update (Microsoft Word, Excel ve PowerPoint gibi Office ürünleri)

Kaynak : guvenliweb.org.tr

add

tag Virüs nedir? Virüsler nasıl çalışır? Virüs Çeşitleri Boot sektörü virüsleri Dosyalara bulaşan virüsler Macro Virüsleri Trojan Horse Truva Atı Zararları Virüslerden Korunma Yolları

Bilgisayar Eğitimi Son Eklenenler

Bilgisayar Virüsleri Hakkında Yorum Yazın...

  

Bilgisayar Virüsleri Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Bilgisayar Virüsleri