Eğitim Sitesi

9. Sınıf sağlık bilgisi dersi yazılı sınav çalışma soruları ve cevapları-10

9. Sınıf sağlık bilgisi dersi yazılı sınav çalışma soruları ve cevapları-10

9. Sınıf sağlık bilgisi dersi yazılı sınav çalışma soruları ve cevapları-10 (klasik sorular)

AŞAĞIDAKİ SORULARI CEVAPLAYINIZ.

1. Akıl ve ruh sağlığı ne anlama gelmektedir?

Akıl ve ruh sağlığı, kişinin kendisi ve çevresi ile dengeli ve uyumlu bir ilişki sürdürebilmesidir.

2. Akıl ve ruh sağlığı yerinde olan bir kişi günlük yaşamdaki zorluklar karşısında nasıl tavır almalıdır?

Zorluklarla baş edebilecek güce sahip olmalıdır. Başarısızlıktan yılmamalı, zorlukla karşılaşınca kendini bırakmamalıdır. Geleceğe yönelik umudu ve mücadele gücü ile karşılaştığı engelleri yenmeye çalışmalıdır.

3. Akıl ve ruh sağlığını etkileyen etmenler nelerdir?

Akıl ve ruh sağlığını etkileyen etmenler kişisel, çevresel etmenlerdir.

4. Akıl ve ruh sağlığıyla ilgili profesyonel yardım alınabilecek uzmanlar kimlerdir?
Psikolojik danışman ve rehber, Psikolog, Psikiyatrist

5. Stres anında bir insanda meydana gelen fiziksel, duygusal ve zihinsel değişiklikler nelerdir?

Fiziksel Etkiler Duygusal Etkiler Zihinsel Etkiler

Çarpıntı

Başağrısı

Üşüme ya da terleme

Mide,bağırsak bozukluğu

Nefes darlığı

Ellerde terleme

Düzensiz uyku ya da uykusuzluk

Bitkinlik 

Huzursuzluk

Sıkıntı

Gerginlik

Kaygı

Neşesizlik

Sinirlilik

Saldırganlık 

Unutkanlık

Kararsızlık
Konsantrasyonda azalma

Organize olamama

Zihin karışıklığı

İlgi azalması Performans düşüklüğü

6. İletişime engel olan tutum ve ifadelerden üçünü örnek vererek açıklayınız.(cevapta hepsi var siz üç tane yazacaksınız)
• Emretme, Yönetme: "Yap!", " ... yapacaksın.", "Yapmak zorundasın." gibi ifadeler içeren iletişim şekli alıcıda söylenenlerin tersini yapma isteine, karşılık vermesine ya da misillemeye yol açabilir. dersimiz.com
• Uyarma, Tehdit Etme: " .. .yaparsan sonuçlarına katlanırsın.", "Ya yaparsın, ya da ... "gibi ifadeler "Senden daha güçlüyüm ve sana istediğimi yaptırırım." mesajları veren iletişim şeklidir. Korku, boyun eğme, gücenmeye neden olabilir.
• Ahlak Dersi Verme: " ... yapmalıydın.", "Doru bir davranış değiI.", " ... yapmak gerekir." ifadeleri kullanılarak kurulan iletişim zorunluluk ya da suçluluk duyguları yaratabilir.
• Öğüt Verme: "Ben olsam ... ", "Neden ... yapmıyorsun?", "Bence ... " mesajları alıcı tarafından kendisine güvenilmediği şeklinde algılanır. Alıcının kendi sorunlarını çözmekten aciz olduğunu ima edebilir.
• Ön Yargılı Olma: "Sen zaten hiçbir işi beceremezsin ... " şeklindeki ifadeler olumsuz bir yargıya hedef olma ya da azarlanma korkusuyla iletişimi engelleyebilir.
• Övme: "Çok güzel!..", "Bence harika bir iş yapıyorsun ... " gibi ifadeler kişiden beklentinin çok yüksek olduğunu ima eder, içtenlikten yoksun bir tutum olarak algılanabilir;
• Ad Takma, Etiketleme: "Koca bebek ... ", ''Tembel teneke ... " gibi ad takarak etiketlemek karşı tarafın kendini değersiz hissetmesine, sevilmediği kanısına varmasına, yol açabilir.
• Tahlil Etme, Teşhis Koyma: "Senin derdin nedir biliyor musun?", "Aslında sen öyle demek istemiyorsun."
şeklinde verilen mesajlar tedirgin edici olabilir ve başarısızlık duygusu uyandırabilir.
• Teselli Etme: "Aldırma ... Boşver, Düzelir ... ", "Hadi biraz neşelen ... ", "Zamanla kendini daha iyi hissedersin ... " ifadeleri ile verilen mesaj karşı tarafta yeterince anlaşılmama hissine neden olabilir.
• İnceleme, Soruşturma: "Neden? .. Kim? .. Sen ne yaptın? .. Nasıl?." gibi sorularla iletişim kurmaya çalışmak sorgulanma hissi yaratarak iletişimi engelleyebilir.
• Konu Değiştirme, İşi Alaya Alma: "Daha güzel şeylerden konuşalım ... " "Sen neden dünyayı yönetmiyorsun? “gibi mesajlar karşı tarafa kendisinin önemli olmadığını düşündürebilir.
7. Etkili iletişim kurmada dinlemenin önemini açıklayınız?
Etkili iletişim için dinleme en kolay yoldur. Karşımızdakine sadece duygularını ifade etme özgürlüğü tanıyarak dinleme, pasif dinlemedir. Elbette tüm iletişim boyunca pasif dinleme doğru değildir. Bir konuşmanın anlamını tam olarak kavrayabilmek için soru sormamız, geri bildirimde bulunmamız gerekmektedir. Buna da aktif dinleme denir. Empati kurarak dinleme de bir diğer etkili iletişim yoludur. Empati, kişinin iletişim sırasında karşısındakinin duygu ve düşüncelerini anlayabilmesini ve böylece duyarlı bir yaklaşım içinde olmasını sağlar. Empati kurarak dinleyen kişi, iyi dinleyicidir.
8. Şiddet ve istismarın bireyin ruhsal ve sosyal gelişimine etkileri nelerdir?
Ruhsal etkiler, bedensel etkilere göre daha kalıcı ve zorlayıcı olabilir Bedensel etkiler bir süre sonra tedavi  edilir ve ortadan kaldırılabilirler. Ruhsal etkilerin hem tedavisi zordur hem de ruhsal etkiler uzun sürelidir. Çoğu durumda yaşam boyu devam eder Özellikle çocuk istismarının ruhsal etkileri ise yetişkinlerinkine göre daha kalıcı sonuçlar doğurabilir Depresyon, korku, çeşitli kişilik bozuklukları, madde bağımlılığına yönelme, kendini suçlu hissedip utanma, kendi kendine zarar verme girişimlerinde bulunma ve intihar etme eğilimi, sosyal hayattan uzaklaşma, kendine karşı duyduğu güveni ve saygıyı kaybetme gibi etkiler bunlar arasında sayılabilir.
 
Sosyal etkiler, çok daha uzun vadede ve yıkıcı olarak ortaya çıkar . Şiddet ve istismarın yaygın olduğu bir toplumda, bireylerin akıl ve ruh sağlığı olumsuz etkilenir. Böyle bireylerden oluşan bir toplumun sağlıklı olduğundan, bir geleceği olacağından söz edilemez.
9. Sınav kaygısı yaşadığını düşünen ve sizinle bu sorununu paylaşan bir arkadaşınıza neler önerirsiniz?
Sınav Öncesinde Yapılması Gerekenleri anlatırım. Günü gününe ders çalışmasını eğer bunu, bir sınav için yapamadıysa paniklemeyip ümidini kaybetmemesini öneririm.
Sınav Sırasında Yapılması Gerekenleri anlatırım. Sınav sorularına bir göz atıp kendine bir plan yapmasını, nereden başlayacağına. hangi soruya ne kadar zaman ayıracağını belirlemesini öneririm. Dikkatini sadece sorulara yöneltmesini zamanını, kaygılanarak, şüpheye düşerek, kendini suçlayarak geçirmemesini öneririm. "Ne yapabilirdim?" diye değil. "Şu anda ne yapabilirim?" diye düşünmesini öneririm.
10. Özgür Bey'e arkadaşı işinde yaşadığı birtakım sorunları anlatırken başını bilgisayar ekranından kaldırır ve "Kesinlikle haklısın. Boş ver şimdi bunları, gel bir kahve içelim." der. Özgür Bey'in arkadaşıyla etkili bir iletişim kurduğunu düşünüyor musunuz? Neden?
Hayır etkili bir iletişim kurmamıştır. Çünkü "Kesinlikle haklısın. Boş ver şimdi bunları, gel bir kahve içelim." ifadeleri ile verilen mesaj karşı tarafta yeterince anlaşılmama hissine neden olabilir.
11. Çocuğuna "Sen hatalısın! Çok yanlış davranıyorsun!" diyen bir annenin "sen dili" ile kurduğu bu cümleyi "ben dili" ile ifade ederek yeniden kurunuz.
‘’Senin bu davranışın beni incitti, üzüldüm’’

Hazırlayan: Mehmet UÇAR

addEditör 3

tag 9. Sınıf sağlık bilgisi dersi yazılı sınav çalışma soruları ve cevapları soru bankası soru sitesi indirmesiz sorular indirmeden sorular üyeliksiz çalışma soruları sınavlara hazırlık klasik sorular

Ortaöğretim (Lise) 9. Sınıflar Soru Bankası Sağlık Bilgisi Dersi Soru Bankası Soruları

9. Sınıflar sağlık bilgisi dersi 1. dönem 1. yazılı sınav soruları (Paylaşım:Editör)

9. sınıf Sağlık Bilgisi Dersi 2. Dönem 1.Yazılı Sınav Soruları (Paylaşım:Editör)

9. Sınıf sağlık bilgisi dersi yazılı sınav çalışma soruları ve cevapları-14 (Paylaşım:Editör 3)

9. Sınıf sağlık bilgisi dersi yazılı sınav çalışma soruları ve cevapları-13 (Paylaşım:Editör 3)

9. Sınıf sağlık bilgisi dersi yazılı sınav çalışma soruları ve cevapları-12 (Paylaşım:Editör 3)

9. Sınıf sağlık bilgisi dersi yazılı sınav çalışma soruları ve cevapları-10 Hakkında Yorum Yazın...

  

9. Sınıf sağlık bilgisi dersi yazılı sınav çalışma soruları ve cevapları-10 Hakkında Yazılan Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yazılı Sınav Soruları - İlkokul - Ortaokul - Lise Soru Bankası >> Sayfasına Dön