Eğitim Sitesi

Zum (optik kaydırmalı) Objektif Nedir? Zum (optik kaydırmalı) Objektif Hakkında Kısaca Bilgi

Zum (optik kaydırmalı) Objektif Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Zum (optik kaydırmalı) Objektif:

Odak uzaklığının değiştirilebildiği objektiflerdir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    ZLR (Zomm Lens Reflex): Olympus'un bazı kameralarında kullandığı bir teknolojiyi ifade etmektedir. SLR tip kameralar değişebilen objektifler kullanırken ZLR tip kameralar değiştirilemeyen zoom objektifler kullanır.

    Objektif (Lens): Genellikle birden fazla mercek elemanından oluşan ve temel işlevi film düzlemi üzerine seçik görüntü düşürmek olan parça. Normal objektif, bakaçtan (Vizör) bakıldığında oluşturduğu görüntü insan gözünün gördüğü görüntüye eşdeğer olan objektiftir. Geniş açı objektif, normal objektife göre daha fazla görüntü alanı oluşturan objektiflerdir. Dar açı objektif, Normal objektiflere göre daha az görüntü alanı oluşturan objektiflerdir. Zoom objektif, değişik açıların ayarlanarak elde edildiği objektiflerdir. Birden fazla objektifin görevini tek objektifin görmesi nedeniyle kullanım kolaylığı ve fiyat avantajı sağlar. Ancak çok mercekli sisteme sahip olmaları nedeniyle görüntü kalitesi daha düşüktür ve yavaştırlar. Tek objektif, ölçüsü ne olursa olsun, bir objektifin tek görüş açısına sahip olması durumudur. Bu objektifler, zoom objektiflere göre daha kaliteli sonuçlar verirler ve hızlıdırlar. Ayrıca bu objektiflerin diyafram açıklıkları daha fazladır.

    Agrandizör: Negatiflerin kendi orjinal boyutlarından daha büyük boyutlarda basılabilmesini sağlayan optik araç.

    Film İtme (Filmi Fazla Yıkama): Bir siyah beyaz negatif veya renkli diyapozitif filmin çekim sırasında istemli olarak az pozlandırılmasının banyo süresi uzatılarak dengelenmesidir. Bu teknik genellikle mevcut filmin hızının yeterli gelmediği durumlarda kullanılır, ancak bunun için özel üretilmiş filmler de vardır. Filmi çok pozlayarak banyo süresinin kısaltılması da mümkündür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü