Eğitim Sitesi

Zincirleme Ad Tamlaması Nedir? Zincirleme Ad Tamlaması Hakkında Kısaca Bilgi

Zincirleme Ad Tamlaması Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Zincirleme Ad Tamlaması:

Tamlayanı, tamlananı veya her ikisi de ad tamlaması biçiminde olan iç içe girmiş tamlama türü; bir ad tamlamasının ikinci bir ad tamlaması kurması: Hediye ettiğiniz kitapların listesinin yazılması tamamlandı mı? vb.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Soru Zamiri: Adın yerini tutan ve soru sormaya yarayan zamir. Hangisi, kim, ne, neyi, neden vb. zamirlerdir. Başlıca soru zamirleri şunlardır: kim, ne, kaçı, bazıları, hangisi, ne kadarı...

    Birleşik Zamanlı Eylem: Birden çok zaman eki almış eylem.

    Belirteç Tümleci: Yüklemi zaman, durum, miktar, ölçü, yer yön ve soru yönünden gösteren sözcük ya da sözcük öbekleri cümle içinde zarf tümleci görevi yapar. Yükleme yöneltilen "Nasıl?" sorusu durum zarfı tümleciyle ilgilidir.

    Şart Cümlesi: 1. Eylemin, yargının gerçekleşmesini şarta bağlı olarak bildiren cümlelere şart cümlesi denir. Örnek : Görürsem selamını söylerim. 2. Temel cümleyi yargı bildirmeden zaman, şart, sebep ve benzetme işlevi ile tamamlayan zarf görevindeki yardımcı cümle türü. Fiil kök ve gövdeleriyle ek-fiile - SA şart ekinin getirilmesi ile kurulur. Şart eki geniş zaman kipinden sonra da gelebilir: Artık demir almak günü gelmişse zamandan Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan (Y.K.Beyatlı, Kendi Gök Kubbemiz, s.83)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü