Eğitim Sitesi

Yükseköğretim Kurumları Nedir? Yükseköğretim Kurumları Hakkında Kısaca Bilgi

Yükseköğretim Kurumları Terimi Hakkında Bilgiler

Üniversite Terimi Olarak Yükseköğretim Kurumları:

Üniversiteler ile yüksek teknoloji enstitüleri ve bunların bünyesinde yer alan fakülteler, enstitüler, yüksekokullar, konservatuvarlar, meslek yüksekokulları ile uygulama ve araştırma merkezleridir.

Yüksek teknoloji enstitüsü, özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim- öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan kamu tüzel kişiliğine ve bilimsel özerkliğe sahip bir yükseköğretim kurumudur.

 

    Benzer Üniversite Terimleri

    Yatay Geçiş: 1- Herhangi bir yükseköğretim kurumunun bir fakülte veya bölümünden başka bir yükseköğretim kurumunun aynı fakülte veya bölümüne yapılan geçişlere yatay geçiş denir. 2- Bulundukları programda, varsa hazırlık sınıfları dışında, en az iki yarıyıl öğrenim görmüş öğrenciler başarılı olmak ve disiplin cezası olarak üniversite ile ilişkileri kesilmiş olmamak koşulu ile, kendi üniversitelerinde veya başka bir üniversitede, asıl programlarına yakın başka bir programa geçiş yapabilirler. Yatay geçiş koşulları ve kontenjanları yönetmelikler doğrultusunda, ilgili bölümler tarafından belirlenmektedir. YATAY GEÇİŞ İÇİN ARANAN NİTELİKLER 1.Yatay geçişler ancak eşdeğer eğitim proğramları uygulanan Yükseköğretim Kurumları arasında yapılır. 2.Ancak herhangi bir Yükseköğretim Kurumunda kayıtlı öğrencilerin yatay geçişleri yapılabilir. 3.Yükseköğretim Kurumlarının ilk sınıfına (ayrıca yalnız Tıp Fakülteleri'nin son sınıfına)yatay geçiş yapılamaz. 4.Merkezi Açık Yükseköğretim ve dışarıdan(ekstern)Yükseköğreti mden geçiş yapılamaz. 5.Ara sınıflara geçiş için :Öğrencinin ayrılacağı kurumdaki bütün sınavlarını başarmış olması ,geçeceği sınıftan önceki öğretim süresince sağladığı not ortalamasının(gireceği sınıfa geçiş notu dahil ) net yüzde 70 olması şarttır. 6.İkinci Öğretimden Örgün Öğretim'e yatay geçiş yapılamaz. YATAY GEÇİŞ İÇİN GEREKLİ BELGELER 1.Not Belgesi(Transkript), 2.ÖSYM Sınav Sonuç Belgesi'nin tasdikli örneği 3.Başvuru dilekçesi. 4.Birden fazla eğitim programı için başvuran adayların ,her program için ayrı dilekçe yazmaları ve her dilekçeye not belgesi eklemeleri şarttır.

    Ana Bilim Dalı: Üniversitelerde bölümlerin alt bilim veya uzmanlık dalları. (ÖR: Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı)

    KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı ÖSYM tarafından yapılır. Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere senede iki kez yapılır.

    Hazırlık Okulu: Öğretim dili İngilizce olan üniversitelerde yeni kayıt olan öğrencilerin dil bilgileri, bir yeterlik sınavı ile saptanır. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler, ÖSYM tarafından yerleştirildikleri programlarda öğrenimlerine başlarlar. Başarısız olanlar ise İngilizce eğitimi görürler. Bu eğitimi başarı ile tamamlayanlar esas alan eğitimine başlayabilirler. Bir kısım üniversitede öğretim dili genellikle Türkçe olup belirli bazı programlar da öğretim yabancı dildedir. Bu programlara kayıt yaptıranlar da yabancı dil hazırlık eğitimine katılmak zorundadırlar. Yine öğretim dilleri Türkçe olan bazı üniversiteler, isteyen öğrencilere bir yıl yabancı dil eğitimi vermektedirler. Zorunlu olsun olması, yabancı dil eğitim süresi zorunlu lisans eğitim süresine dahil değildir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Üniversite Terimleri Sözlüğü