Eğitim Sitesi

Yansıyan Işık Ölçümü Nedir? Yansıyan Işık Ölçümü Hakkında Kısaca Bilgi

Yansıyan Işık Ölçümü Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Yansıyan Işık Ölçümü:

Bir ışık ölçer aracılığıyla konu yüzeyinden yansıyan ışık miktarının ölçülmesi yöntemi. Bu yöntemle ışık ölçümü, ışıkölçer konuya yöneltilerek yapılır. (reflected light reading)

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Kontrast Ayarı: Fotoğraf makinelerinde, çekilen fotoğraftaki renklerin karşıtlığını düzenleyen ayar.

    Exposure Compensation: Poz yoğunluğu anlamına gelen bu ifade daha karanlık ve daha parlak yönde kameranın yapabildiği pozlama değerini gösterir.

    Flaş Gücünü Dengeleme: Bazı yüksek teknoloji ürünü refleks fotoğraf makinelerinde ve/veya ışıklarda bulunan ve flaş ışığının otomatik olarak gücünü değiştirmeye yarayan ayardır. Temelde dolgu ışığının yoğunluğunu azaltmakta kullanılır.

    Enstantane: 1- Fotoğraf makinesinin içindeki obtüratör perdesinin (bazı makinelerde metal yaprakların) açık kaldığı sürenin saniyenin kesirleri olarak ifade edilmesidir. Gelişmiş refleks makinelerin büyük bölümü 30 saniye ile 1/8000 saniye arasında "enstantane=Anlık" değerleri sunmaktadır. 2- Filmin pozlandırılma süresidir ve ölçüsü saniyedir. Yüksek örtücü hızları, makinenin sarsıntısı veya fotoğraf objesinin hareketi nedeniyle oluşabilecek görüntü bozulmalarını ortadan kaldırarak temiz bir sonuç alınmasını sağlar. 3- Deklanşör hızıyla aynı anlamdadır. Ayarlandığı süre boyunca görüntü sensörünün önündeki perdenin (obtüratör) açılıp kapanmasını sağlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü