Eğitim Sitesi

Vinç Nedir? Vinç Hakkında Kısaca Bilgi

Vinç Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Vinç:

Gemiye yük alıp vermede kullanılan, ambar ağızlarına yakın olarak konmuş hidrolik - elektirk veya istimle açılan makineler.

Yelken teknelerinde, özellikle ıskota ve diğer halat germek için kullanılan mekanik düzenekli, el, elektrik veya hidrolik güçle çalışan düzenek. 

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Vinç:

Ağır cisimleri veya eşyayı kaldırmak, indirmek veya aktarmak gibi hizmetlerde kullanılan sabit veya hareketli kaldırıcı alet.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Vinç:

Ağır yük kaldırmaya ve bir yere taşımaya yarayan araç.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Balb: Gemilerin baş bodoslamalarının su içindeki kısmında bulunan şişkinlik. Yeni gemi inşa tekniği olan Balb'lar, geminin ileri hareketi ile meydana gelen dalgaları küçültmeye ve suyun gemi karinasına olan basıncını azaltmaya yarar. 

    Malabosa: Serenlere sarılı olan gabya yelkenlerinin açılarak ıskotalarının alınması için verilen komuttur. 

    Zincirler: Gemi demirleri deniz dibine atmada kullanılan içiçe geçmiş, çelik baklalardan meydana gelmiş malzemelere zincir denir. Zincirler ikiye ayrılır; LOKMALI BAKLALI ZİNCİRLER : Baklaların tam ortasında bulunan parçaya lokma denir. Gemi demirleme işlerinde kullanılan zincirler bu tip zincirlerdir. LOKMASIZ BAKLALI ZİNCİRLER : Ortasında lokma bulunmayan zincirlerdir. Vasıtaların demirleme işleri ile vardevela zinciri olarak kullanılırlar.

    Façunalık: Halatları façuna etmekte kullanılan gırcıla, mürnel veya tel gibi ince halatlar. 

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü