Eğitim Sitesi

Vignetting Nedir? Vignetting Hakkında Kısaca Bilgi

Vignetting Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Vignetting:

Objektiften kaynaklanan ve problem şeklinde algılandığından ölçümlerde dikkat edilen, ışığın düşük kaldığı alanları ifade eden bir kavramdır. Özellikle tele zum çekimlerde objektiften kaynaklanan "vignetting" yani ışığın merkezden kenarlara doğru azalması hasebiyle kararmaları ifade eder. Aynı kararmaları wide angle çekimlerde pek hissetmeyebilirsiniz.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Az Pozlandırma: Duyarkatın (filmin, algılayıcının) ya da fotoğraf kartının az ışığa maruz bırakılması. Koyu tonlu bir sonuç sağlar.

    Hiperfokal Nokta: 1- Bir objektif sonsuza odaklandığında, seçik görüntünün fotoğraf makinesine en yakın olduğu nokta. Objektif hiperfokal noktaya odaklandığında ise makine ile arasındaki uzaklığından yarısından sonsuza kadar seçik bir görüntü elde edilir. Odaklanma sistemi bulunmayan fotoğraf makinelerinde odaklama imalat sırasında bu noktaya yapılır. 2- Optik zoom ayarı olmayan başlangıç seviyelerindeki dijital fotoğraf makinelerinde mercek bu noktaya odaklanmış olarak ayarlanmıştır. Bu noktayı teorik olarak şöyle tarif edebiliriz: Fotoğraf makinesi sonsuza odaklandığında, netlik bozulmadan makinenin objektifine olan en yakın mesafedeki noktadır.

    Balıkgözü Objektif: 1- Düz çizgilerin kıvrılması şeklinde bir bozunmaya yol açan çok geniş açılı objektiflerdir. Balıkgözü objektifler, fotoğrafın bir ucundan diğer ucuna dairesel bir görüntüde 180 derecelik bir açıyı kapsayarak, genelde tüm görüş alanının çekilebilmesine olanak vermektedirler. (fish-eye lens) 2- Çoğu zaman görüş açısı 100º nin üzerindeki geniş açılı (çok kısa odak uzunluklu) objektiflere verilen genel ad. Bu objektiflerin kimileriyle 180º görüş açısı elde edilebilmektedir. Bu tür objektiflerin verdikleri görüntüde ise aşırı bir görüntü bozulması (dairesel görüntü) söz konusudur.

    Netlik Derinliği: Asıl net ayarı yapılan yerin önünde ve arkasında yer alan ve net olarak kabul edilen alanlardır. Netlik derinliği diyafram açıklığına objektifin odak uzaklığına ve net ayarı uzaklığına bağlıdır. Diyafram küçüldükçe, objektif kısaldıkça ve net ayarı mesafesi ayarı arttıkça netlik derinliği artar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü