Eğitim Sitesi

Varyasyon Nedir? Varyasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Varyasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Varyasyon:

1- Aynı türe ait bireyler arasındaki farklılıklara varyasyon denir. Varyasyonlar kalıtsal olduğundan nesilden nesile aktarılabilir. Tür içindeki varyasyon mayoz bölünme, döllenme ve mutasyon gibi olaylar sonucunda artar.

2- Bir türün bireylerindeki aynı karakterin farklı şekilleri, değişiklik, çeşitlilik.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Varyasyon:

Bir türün bireylerindeki aynı karakterin farklı şekilleri, değişiklik, çeşitlilik.

 

Biyoloji Terimi Olarak Varyasyon:

1-Bir türün bireylerindeki aynı karakterin farklı şekilleri, değişiklik, çeşitlilik. 2-Bazı karakterler bakımından farklı olma, orta durumdan sapma durumu.Esas tür tipine göre belirli karakterlerde görülen farklılıklar.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Varyasyon:

Çeşitleme. Bir temanın, parçanın başından sonuna dek çeşitli çalma biçimleriyle, süslemelerle değişikliğe uğradığı müzik yapıtı. Variazione (İt.).

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Varyasyon:

Değişiklik, çeşitleme.

 

Mutfak - Yemek Terimi Olarak Varyasyon:

Çeşitlilik, farklılık. Değişiklik.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    CDNA: Tamamlayıcı DNA. Haberci RNA şablonundan sentezlenerek elde edilen DNA şeklinde de tanımlanabilir.

    Aminoasit: Proteinlerin yapı taşıdır. Bir aminoasit, amino grubu (NH2) ile bir karboksil grubu (COOH) taşıyan bileşiklerdir. Çok sayıda aminoasit peptid bağları ile bağlanarak proteinleri oluşturur. 20 ayrı türü vardır. Vücudumuzdaki proteinlerin hangi aminoasitlerden oluşacağını genlerimiz belirler.

    Moleküler Genetik: Tek gen hastalıkları klasik sitogenetik yöntemlerle değil, moleküler genetik yöntemlerle analiz edilir. Genlerin yapılarını ve işlevlerini moleküler düzeyde inceleyen bir genetik alt dalıdır. Bireyler, genetik yapılarını çocuklarına aktardıklarından dolayı taşıdıkları kalıtsal hastalığı da çocuklarına değişik oranlarda aktarma riskleri vardır.

    Bağlı Genler: Gelişmiş mikroskoplarla yapılan gözlemler, bir kromozomun üzerinde birden fazla genin bulunduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Aynı kromozom üzerinde bulunan bu genlere bağlı genler adı verilir. Bağlı genler, mayoz sırasında bir parça değişimi olmazsa bağımsız olarak ayrılamazlar ve dölden döle birlikte geçme eğilimi gösterirler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü