Eğitim Sitesi

Ülke Nedir? Ülke Hakkında Kısaca Bilgi

Ülke Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ülke:

Bir devletin egemenliği altında bulunan kara, deniz ve havanın oluşturduğu bütün.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Ülke:

Devletin egemenlik hakkını kullandığı sınırları belirli toprak parçasıdır.

 

Coğrafya Terimi Olarak Ülke:

Bir devletin egemenlik sahası a) Kara egemenlik alanı: Devletin egemenliği altında bulunan topraklar. Uluslararası antlaşmalarla belirlenmiş kara sınırları vardır. b) Deniz egemenlik sahası: Kara suları sınırları içinde kalan sular, yeraltı ve su bileşimi kaynaklarıyla birlikte kara ülkesinin devamıdır. c) Hava egemenlik sahası: Devletin kara ve denizleri üzerine denk gelen atmosfer katlarıyla onun üzerinde saha, o devletin egemenlik alanı kabul edilir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Anzaklar: Avustralya ve Yeni Zelanda Ordu Birlikleridir. Birinci Dünya Savaşı'nda, Çanakkale Cephesi'nde ve Fransa'daki cephelerde savaştılar.

    İstihsal: Üretme, çıkarma, elde etme.

    Maden Devri: Ateşin keşfi insanların madeni işlemesine olanak tanımıştır. İnsanlar sırasıyla bakır, tunç ve demiri işleyerek araç-gereç, silah ve eşya yapmıştır. Bu sıralamada madenlerin doğada kolay bulunabilme ve işlenebilme özellikleri etkili olmuştur.

    Haç: Hristiyanlığın simgesi olan ve birbirini dik kesen iki doğrunun oluşturduğu biçimdir. Eski Roma'da suçluları öldürmek açan kullanılan bu araç Hz. İsa'nın Romalılar tarafından çarmıha gerilmesinden sonra Hristriyanlığın sembolü olmuştur. Haç aynı zamanda Hz. İsa'nın çektiği acıları ve ölümüyle tüm insanlığı günahtan kurtarışını simgeler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü