Eğitim Sitesi

Ulah Nedir? Ulah Hakkında Kısaca Bilgi

Ulah Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ulah:

Osmanlılar'ın Güney Romanya'da (Eflâk'te) yaşayanlara ve bu halkın soyundan olanlara verdikleri isim.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Hristiyanlık: Hristiyanlığın kurucusu Nasıralı İsa'nın (Hristos, Cristian) adını verdiği dindir. Hristiyanlık bütün insanların kardeşliğine dayanan evrensel bir düşünce getiriyordu. İnsanların tümü aynı babanın çocuklarıydı. İnsanlar ancak sevgiyle birbirlerine bağlanabilirlerdi. Sevmek içinse, eşitlik gerekir. Eşitlik zenginlikle sağlanamayacağına göre, yoksullukta sağlanabilirdi. Gerçek erdem yoksulluktaydı. Tanrı katına ancak yoksullar ulaşabilirlerdi. İsa'nın yaptıkları ve söyledikleri, 90 yıllarında; Matta, Marcos, Luka ve Yuhanna tarafından dört İncil'de anlatılmıştır. Hristiyanlık, ilk biçimleriyle bir Yahudi mezhebi olarak belirmiş, Hz. İsa'nın öldürülmesinden sonra, Tarsuslu Paulus'la sistemleşerek yaygınlaşmıştır.

    Ağa Kapısı: Yeniçeri ağalarının bulunduğu resmî daire.

    Derbent: 1. İki dağ arasında boğaz özelliğine sahip geçit yeridir. Osmanlı Devleti, bu özelliğe sahip yerlerde özellikle ticaret kervanlarının güvenliğini sağlamak amacıyla karakollar ve kaleler kurardı. 2. Osmanlı Devleti'nde, önemli geçitlerin korunması için yapılan karakol ve üsler. 3. “Derbent” kelimesi Farsça kökenli bir kelimedir. “Der”; geçit, “bent”; tutmak gibi iki kısımdan oluşur. Osmanlı Döneminde, “derbent” kelimesi teşkilat anlamında kullanılmıştır. Bu anlamda, dağlar üzerindeki geçitlerde ve boğazlarda bulunan karakollara “derbent” denilmiştir.

    Hümanizma: İnsancılık, insan ve doğa sevgisi, insanları sevme ülküsü. Ortaçağın skolâstik düşünüşüne karşı XVI. yüzyıl Avrupasında doğan ve gelişen felsefe, bilim ve sanat görüşüdür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü