Eğitim Sitesi

Tüzük Nedir? Tüzük Hakkında Kısaca Bilgi

Tüzük Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Tüzük:

1. Yasaların bazı maddelerini ya da hükümlerini açıklamak amacıyla düzenlenen, Danıştay'ın incelenmesinden geçtikten sonra Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile yürürlüğe konulan hukuk belgesi.

2. Her hangi bir kurumun ya da örgütün tutacağı yolu ve uygulayacağı yargıları sırasıyla gösteren ayrıntıların tümü.

 

Hukuk Terimi Olarak Tüzük:

Bir kanunun uygulamasını göstermek veya kanunun emrettiği işleri belirtmek üzere, kanunlara aykırı olmamak şartıyla ve Danıştayın incelemesinden geçirtilerek Bakanlar Kurulu tarafından çıkartılan yazılı hukuk kurallarıdır.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Tüzük:

Herhangi bir kurumun veya kuruluşun tutacağı yolu ve uygulayacağı hükümleri sırasıyla gösteren maddelerin hepsi, nizamname, statü.

 

Tarih Terimi Olarak Tüzük:

Bir toplumun, bir kurumun ya da bir teşkilâtın (örgütün) uygulayacağı esasları, hükümleri sırasıyla gösteren maddelerin tümüne verilen ad. Nizamname.

 

Siyaset Terimi Olarak Tüzük:

Herhangi bir kurumun veya kuruluşun tutacağı yolu ve uygulayacağı hükümleri sırasıyla gösteren maddelerin hepsi, nizamname, statü.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Tüzük:

Herhangi bir kurumun veya kuruluşun tutacağı yolu ve uygulayacağı hükümleri sırasıyla gösteren maddelerin hepsi, nizamname, statü.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Tüzük:

Bir kanunun uygulamasını göstermek veya kanunun emrettiği işleri belirtmek üzere, kanunlara aykırı olmamak şartıyla ve Danıştay'ın incelemesinden geçirtilerek Bakanlar Kurulu tarafından çıkartılan yazılı hukuk kuralları.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Global: Toptan, küresel.

    Genelleme: Belirli bir küme ya da sınıfın sınırlı bir parçasından edinilen yaşantılara dayanarak tümü üzerinde ileri sürülen yargı. Olgu ve kavramlardan daha kapsamlı bilgiler elde etmektir. Olguya bağlı kalmakla şartı ilke daha geniş yorumlar ortaya koyabilmektir. Birbiriyle ilişkili olgulardan yola çıkarak genellemelere ulaşılabilir. Örneğin: Her biri olgu olan; - Su içinde bulunduğu kabın şeklini alır. - Zeytinyağı içinde bulunduğu kabın şeklini alır - Süt içinde bulunduğu kabın şeklini alır. Bu cümlelerden şöyle bir genellemeye ulaşabiliriz: "Bütün sıvılar içinde bulundukları kabın şeklini alırlar."

    Topçu Ocağı: Top döken, savaşlarda top kullanan sınıftır. Topçular, İstanbul'da Tophane'de bulunurlardı. Sınırlarda ve kıyılardaki kalelerde hizmet görürlerdi. II. Murat döneminde kurulmuştur.

    Etek: Dağ, tepe, yığın vb. yamaçlı şeylerin alt bölümü (Örnek: Dağ eteği).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü